Report

Slaganje legića za odrasle

Aside Banners

Prvi terenac na sastavljanje spreman za prodaju, dolazi li nam era Ikea-vozila?

Nije baš da bismo bili sasvim sigurni u sastavljanju automobila svojim rukama, ali ako to želimo, sada i možemo.

Piše , Objavljeno

Iako je već bilo nekoliko pokušaja stvaranja vozila koje korisnik može sam sastaviti, ništa od toga nije zaživjelo jer tehnologija jednostavno nije bila dovoljno napredna. Sada pak živimo u dobu kada se većina stvari izvodi upravo “uradi sam” pristupom, pa je izgleda došlo i vrijeme da se takav princip primijeni i na automobile, kamione i druga prijevozna sredstva. Tu bi kao prvi kandidat trebao iskočiti Ox, prvi svjetski terenac koji dolazi u dijelovima i kojeg sam korisnik mora sastaviti.

The Ox – promo video:

Radi se o zajedničkom projektu filantropa i osnivača Global Vehicle Trusta Torquila Normana i južnoafričkog inženjera koji je među ostalim radio i na stvaranju McLaren F1, Gordona Murraya. Na njemu se radilo ukupno 6 godina i sada je napokon spreman za prodaju, a namijenjen je prvenstveno teško pristupačnim i siromašnim krajevima Afrike, gdje bi trebao služiti kao prijevozno sredstvo (ima 14 sjedećih mjesta) i teretno vozilo (nosivnost mu je nekih 2 tone), prvenstveno za transport vode, sjemenja, gnojiva i građevinskog materijala koji je u tim krajevima prijeko potreban.

ox1 ox9 ox8 ox7 ox6 ox5 ox4 ox3 ox2

Tvorci Oxa tvrde kako bi troje relativno dobro obučenih ljudi moglo sastaviti ili rastaviti vozilo za nekih 12 sati, a dobro je što se ono sastoji od svega 60 dijelova što nije puno više od nešto malo kompliciranijeg komada IKEA namještaja. Dijelovi se samo potrpaju u sanduke i pošalju u bilo koji kraj svijeta što uvelike smanjuje troškove dostave, a Norman i Murray se nadaju kako će njihova beba uspjeti barem malo poboljšati kvalitetu života siromašnih Afrikanaca. Nije nešto pretjerano lijep za gledanje, ali Ox bi mogao biti iznimno koristan! A sada kada bi nam netko dao nekog Ferrarija na sastavljanje, tek toliko, da se malo igramo…

TAGOVIautomobil IKEA ox sastavljanje terenac the ox u dijelovima vozilo

Komentiraj