Report

Neće ovo izaći na dobro...

Aside Banners

Prvih pet mjeseci ove godine je najtoplije u zabilježenoj povijesti, a u budućnosti će biti još gore!

Piše , Objavljeno

Gotovo svakog dana na svojoj koži osjetimo kako nešto s klimom ne štima i kako su temperature neobično visoke, a vrijeme je da to počnemo shvaćati malo ozbiljnije.

india 1Bili vi nekakav zadrti anarho-ljevičar ili stara konzerva koja sve moderno smatra liberalnim sranjem, teško je negirati stvarnost globalnog zatopljenja i sada gotovo neizbježne klimatske promjene koje bi već našoj generaciji mogle uvelike otežati život. I zimi i ljeti (proljeće i jesen ionako više niti ne postoje) gotovo svakodnevno po medijima pratimo izjave o neobično visokim temperaturama, savjete doktora kako se nositi s njima (u posljednjih je 10 godine bilo oko 13 000 TV priloga u kojima neki doktor savjetuje ljudima da po vrućini ne izlaze van i da piju puno tekućine, a sada se čini kako se novi doktori školuju samo kako bi nekoga mogli staviti na vijesti da daje ovakve izjave) i upozorenja pametnih ljudi koje (ne)svjesno ignoriramo, ali izgleda kako se ono što nam dolazi više ne može zanemarivati.

Neki dijelovi svijeta se već sada bore sa poplavama, drugi pak mole za barem koju kap kiše, a svemu je krivo globalno zatopljenje koje je ove godine pokazalo zašto nosi taj nimalo ugodan naziv. U prvih je pet mjeseci 2015. godine tako izmjerena temperatura za 0,71°C viša od dugoročnog prosjeka, što upravo taj period čini najtoplijim od kada se sustavno mjere temperature. Iako temperature nisu konstantna varijabla pa postoje hladnija i toplija doba, NASA upozorava kako ovaj period zagrijavanja traje već više od 12 mjeseci što je u najmanju ruku zabrinjavajuće i vrlo znakovito!

Projekcija globalne temperature za 2100. godinu

Projekcija globalne temperature za 2100. godinu

Veliki je problem što se gotovo jednakom brzinom zagrijavaju i oceani i kopnene površine, pa tako s jedne strane imamo topljenje leda i odumiranje morskih životinja, a s druge nesnosne vrućine i suše koje su samo u Indiji odnijele preko 2 500 života u nezapamćenom paklu od kojeg se doslovno topio asfalt. NASA je izračunala kako je početkom ove godine udio CO2 (jedan od glavnih uzročnika globalnog zatopljenja) u atmosferi bio 0,4 promila, a projiciraju kako će se do kraja stoljeća ta brojka popeti na 0,9 promila. Uopće ne želimo niti pomišljati što će to značiti za opstanak onih koji će tada živjeti na planeti (ako uopće čovječanstvo preživi do tada), ali sada se već bojimo kako vremena za neke veće promjene jednostavno više nema…

TAGOVIglobalno zatopljenje klima klimatske promjene nasa rekordne temperature temperature vrućine

Komentiraj