Report

Dr. Jekyll ili Mr. Hyde?

Aside Banners

Psiholozi dijele pijanu ekipu u četiri različite grupe, provjeri u koju ti pripadaš!

Piše , Objavljeno

Možda svatko od nas misli kako je po nečemu poseban kada je pod cugom, ali znanstvenici tvrde kako se svi ponašamo u okvirima četiri glavne šablone.

alkoholIskusniji su cugeri to vjerojatno primijetili na sebi i svojim prijateljima, ali nije zgorega utvrditi gradivo i dati nekim stvarima ime. Da, istina je, nakon par čašica se svi uglavnom ponašaju na isti način, a radi se o četiri obrasca koja su definirali psiholozi sa Sveučilišta u Missouriju i to proučavanjem ukupno 374 studenta nakon nekoliko piva, čaša vina ili eksanja žestice.

Njih se čak 40% tako može opisati kao Hemingway, što je samo po sebi dovoljno objašnjenje. Radi se o ekipi koja nema neke veće promjene raspoloženja i vrlo je teško raspoznati kada su trijezni, a kada pijani jer uvijek izgledaju ili trijezni ili pijani (tako se naime govorilo za starog Ernesta). Nešto je radikalnija promjena u grupi Mary Poppins, kod čijih se članova vide previranja u svijesti i intelektu te u ponašanju, koje postaje znatno ekstrovertnije i ekspresivnije nego u “normalnom” stanju.

tom hanks 1

U sljedeću grupu spadaju oni koji pokazuju karakteristike Luckastog profesora, a radi se o uglavnom sramežljivim i tihim ljudima koji se otvore čim im prve kapi alkohola slete na jezik, a svakom novom čašom postaju sve više samouvjereni, brbljavi i da… blesavi. Za kraj je tu i prilično neugodni Mr.Hyde, lik kojeg nikako ne volimo vidjeti ili biti on kada se pije! Ovakvu ekipu cuga udara vrlo jako i totalno im mijenja stanje svijesti i razinu intelekta, pa nije rijetko da inače mirni ljudi postanu agresivni, nasilni i uvredljivi kada ih “prebrika”. Zato nije loše pronaći se u jednoj od ovih skupina i idući put kada alkohol počne kolati venama, razmisliti o mogućim posljedicama svog ponašanja!

TAGOVIalkohol alkoholizam cuga pijanstvo ponašanje psihologija

Komentiraj