Report

I vode može biti previše

Aside Banners

Razbijanje mitova: Ne, ne treba vam 8 čaša vode dnevno kako biste bili zdravi!

Piše , Objavljeno

Jedan od najupornijih i najutjecajnijih mitova u zdravlju je ujedno i jedan od najpogrešnijih: prosječan čovjek bi trebao popiti 8 čaša iliti dvije litre vode dnevno. Vrijeme je da prekinemo s time!

vodaIako se, kao i u slučaju svakog drugog mita, sigurno podrijetlo ne zna sa 100-postotnom sigurnošću, pretpostavlja se kako je vjerovanje o “8 čaša vode dnevno” proizašlo iz pamfleta američkog Odbora za hranu i nutricionizam još tamo davne 1945. godine, koji navodi kako je ljudima potrebno oko 2,5 litre vode dnevno, što znači oko ili nešto više od 8 klasičnih čaša. Mediji i pučanstvo su se zakačili na to kao na sardinice, sistematički zaboravljajući kako gotovo svaka namirnica koju konzumiramo ima određenu količinu vode, a neke su (poput voća i povrća) sastavljene gotovo isključivo od te tekućine, što će reći kako bi se ta litraža vode koju moramo POPITI komotno može smanjiti za pola.

No, kako je mitove teško iskorijeniti, ovaj je ostao u uporabi sve do danas, a dodatno je potenciran lobiranjem velikih prehrambenih multinacionalnih kompanija koje pokušavaju prodati što veće količine vode. Nije stoga čudno sagledati istraživanja koja su provedena prije par godina, a koja su pokazala kako čak dvije trećine francuske i američke djece pati od dehidratacije, što su u najmanju ruku sumnjivi zaključci s obzirom na to da je istraživanje platio Nestlé Waters, čiji stav o vodi itekako dobro znamo.

The Story of Bottled Water – kratki dokumentarac:

U stvarnosti pak ne postoji niti jedna dokaz ili referentno istraživanje koje pokazuje kako čovjek treba popiti barem dvije litre vode dnevno. A što je s dehidratacijom? Vjerujte, dehidrataciju ćete itekako osjetiti, tako da nema nikakve bojazni da vam se može slučajno prišuljati ako prosječno popijete četiri čaše vode dnevno. Naše tijelo je dobro ugođen mehanizam i sigurno će vam dati do znanja da treba vode, kada ju bude trebalo! Također, nema nikakvih dokaza da pijenje tolikih količina vode pomlađuje (pogotovo kožu) ili je blagonaklono za bubrege i ostale unutarnje organe. Koliko je doktorima poznato, postoji nekoliko specifičnih stanja u kojima veći unos vode uistinu pomaže (tipa, bubrežni kamenci), ali o nekakvoj bitnijoj i znakovitijoj korelaciji nema govora. Naravno, voda je i dalje najbolje piće i svakako treba paziti da se konzumira u dostatnim količinama, ali vrijeme je da prekinemo taj blesavi mit o 8 čaša vode jer stvarno više nema smisla!

TAGOVIdehidratacija hidratacija mladost tekućina voda zdravlje žeđ

Komentiraj