Report

Aside Banners

Brzinski rekordi

Olimpijska krilatica 'Brže, bolje, više' bitna je mnogima, ali ova ekipa je već kod prve riječi nestala... Svi obarači rekorda u brzini na jednom mjestu.

Piše , Objavljeno

Ti sretni čitaoče ovih redaka koji si danas deset minuta uranio na posao jer si netom oborio vlastiti rekord u brzini putovanja javnim prijevozom od toče K(uća) do točke P(osao). Ti nesretni jadniče koji si sinoć oborio vlastiti brzinski rekord završivši posao sekundu prije nego li je uopće skinula gaće. Ti zadovoljni čitaoče koji si netom izjednačio vlastiti rekord u duljini boravka na WC školjci. Svi vi obratite pažnju na sljedeće retke posvećene fanaticima koji su život stavili na kocku ne bi li bili brži od prethodnika.

Brzinski rekord na tlu

Prije stotinu i devet godina jedno je vozilo i jedan čovjek prešišali su čarobnu brzinsku granicu od 100 kilometara na sat. Camille Jenatzy, belgijski vozač automobilskih utrka, sjedio je za volanom električnog volzila CITA Nº 25, prozvanog “La Jamais Contente” (Nikad zadovoljan) i brzinom od stotke na sat ušao u povijest.

ThrustSSC

ThrustSSC

Gotovo stotinu godina kasnije, na zimu 1997. godine, vojni pilot Andy Green sjeo je u kokpit ThrustSSC-a, nadzvučnog vozila pokretanog mlaznim pogonom. Da budemo precizni, pokretala su ga dva Rolls-Royceova Spey mlazna motora. Na tvrdom tlu pustinje Black Rock u Nevadi, ThrustSSC oborio je apsolutni svjetski kopneni rekord u brzini postigavši nadzvučnu brzinu od 1.228 kilometara na sat.

Do 2011. godine, ekipa koja stoji iza ranije spomenutog rekorda, dvojac koji već 25 godina obara brzinske rekorde, pilot Green i Richard Noble, namjerili su biti prvi koji će vozilom preći granicu od 1000 milja na sat (1.609 km/h) vozilom Bloodhound SSC u čiji je razvoj uloženo 10 milijuna funti.

Brzinski rekord u zraku

Zračni brzinski rekordi dijele se na gomilu kategorija, pa se bilježe brzine vožnje balona, putničkih i vojnih aviona, helikoptera, letjelica na ljudski pogon… nema čega sve ne. Ipak, samo jedan rekord smatra se apsolutnim brzinskim rekordom u zraku.

Lockheed SR-71 Blackbird

Lockheed SR-71 Blackbird

Gospodar neba je Lockheed SR-71 zvan Blackbird koji je službeno postigao brzinu od 3.529,56 kilometara na sat. Rekord je zabilježen 1976. godine kod vojne baze Beale u Kaliforniji, a pilotirao je Eldon W. Joersz.
Blackbird je u službi američkog vojnog zrakoplovstva bio od 1964. do 1998. godine, i smatran je nenadmašnim kako u brzini, tako i u uspješnosti u vojnim misijama. Iako brzina od 3 maha radarima lako odaje njegov položaj, obavio je više od tri tisuće misija širom svijeta i nikada nije bio oboren. Činjenica da je bio brži od bilo kojeg projektila u tome mu je itekako pomagala. Poletjevši na 26 tisuća metara, Blackbird drži i visinski rekord u svojoj kategoriji.
O Blackbirdu i drugim najbržim letjelicama već smo pisali >>

Brzinski rekord na vodi

Da bi se ustanovio brzinski rekord na vodi, logično, konkurirati mogu isključivo plovila, i to ona koja pređu stazu duljine jednog kilometra u oba smjera (tamo i nazad, jednostavno rečeno). U obzir se uzima prosječna brzina. Dakle, nije dovoljno samo postići veliku brzinu, nego ju i održati na dva kilometra dugoj stazi, uz okret.
Prije nego li prijeđemo na sami rekord, spomenimo i činjenicu da je čak 45% posto pokušaja obaranja svjetskog rekorda završilo smrtnim slučajem, pa je jasno da se ovim “sportom” bave samo dečki s čeličnim mudima. Nismo seksisti, žena nema među konkurentima.

Spirit of Australia

Spirit of Australia

Ken Warby nevjerojatni je Australac koji je svoju pilu, Spirit of Australia, izgradio u svojem dvorištu. Prije točno 31 godinu, 20. studenog 1977. godine, ukrcao je svoju “barčicu” na prikolicu i otišao na jezero uz branu Blowering, i postavio brzinski rekord na vodi. Spirit of Australia postigao je prosječnu brzinu od 511 kilometara na sat. Njegov rekord još uvijek je neosporen.

Još neki brzinski rekordi:

Najbrži motocikl:BUB Racing Number Seven Streamliner, 564,69 km/h (2006.)
Najbrže vozilo na dizelski pogon:JCB DieselMax, 528 km/h (2008.)
Najbrže vozilo na električni pogon:Buckeye Bullet, 517,942 km/h (2004.)
Najbrži magnetno levitacijski vlak:JR-Maglev, 581 km/h (2003.)
Najbrži vlak na tračnicama:TGV, 574,8 km/h (2007.)
Najbrži helikopter:Westland Lynx 800 G-LYNX, 401,0 km/h (1986.)
Najbrži broadband:Tokijsko sveučilište, download od 9,08 GB/s (2007.)
Najbrži čovjek:Donovan Bailey, 47,5 km/h (1996.)
Najbrža životinja:Sivi soko, 440 km/h (pri poniranju)

TAGOVIauti avion Blackbird Bloodhound SSC brzina brzinski rekordi Ken Warby Lockheed SR-71 maglev najbrži najbrži čovjek plovilo rekord rekordi Richard Noble Spirit of Australia tgv ThrustSSC vlak

Komentiraj