Report

Primjer koji treba slijediti

Aside Banners

Rekordno: Vjetroturbine sada proizvode gotovo polovicu električne energije u Danskoj!

Piše , Objavljeno

Iako se puno priča o obnovljivim izvorima energije, malo tko uistinu radi nešto po tom pitanju. Danci su pak odlučili zasukati rukave i primiti se posla!

SONY DSCDanska, kao i druge skandinavske države, mogu biti primjer ostatku svijeta po mnogočemu, a jedna od stvari na koje su posebno ponosni jest ekologija i implementacija obnovljivih izvora energije kako bi se smanjilo onečišćenje i odgodila sada već poprilično sigurna klimatska katastrofa koja nam prijeti. Kao jedan od lidera na tom području, Danska već godinama ulaže veliku lovu u izgradnju postrojenja koja za dobivanje energije ne koriste nikakva štetna goriva već samo ono što nam je priroda dala, a posebno im dobro ide kada govorimo o crpljenju energije vjetra!

Prošlu je godinu tako čak 42% svoje energije Danska dobila upravo preko mreže vjetroturbina, što je rekordna vrijednost i još veće povećanje naspram 39% iz također rekordne 2014. godine. Državni energetski operater Energinet ističe kako je ova vrijednost postignuta prije svega daljnjim ulaganjima, ali i neobično vjetrovitom prošlom godinom te se nadaju kako će i u 2016. vrijednosti rasti. Konačni je cilj do kraja desetljeća preći granicu od 50%, a Danska u tome svakako ne bi trebala biti sama. Ovakav primjer treba cijeniti i pokušati slijediti, jer na kraju krajeva… vjetar je još uvijek besplatan!

TAGOVIdanska ekologija električna energija skandinavija struja vjetar vjetroturbina

Komentiraj