Report

Igre za bolji svijet

Aside Banners

Reprezentacija sastavljena od izbjeglica će nastupati na Olimpijskim igrama u Riju

Piše , Objavljeno

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora je objavio kako će se reprezentacija sastavljena od izbjeglica natjecati na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

olympic-games-81849_1280

Iako je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach već najavio ovaj potez prošle godine, vijest je službena od srijede, 2. ožujka.

Reprezentacija će se zvati Refugee Olympics Athletes (ili ROA), a sastavit će se od najboljih od 43 olimpijca koji su prepoznati te kojima je IOC (International Olympic Committee) omogućio sredstva za treninge. Kako bi uopće zadovoljili kriterije moraju biti vrhunski sportaši te posjedovati status izbjeglice koji je verificiran od strane Ujedinjenih Naroda.

IOC nije siguran koliko će sportaša biti u timu, moguće je da će od 43 olimpijca koji zadovoljavaju kriterije izabrati između pet i deset vrhunskih sportaša.

Reprezentacija će biti slična ostalim reprezentacijama, ali će postojati neke iznimke. Bit će smješteni gdje i svi ostali, a na otvaranju će marširati ispred Brazila, nacije domaćina. Međunarodni olimpijski odbor će osigurati i trenere i kuhare i uniforme, a u slučaju da jedan od sportaša osvoji medalju – svirat će olimpijska himna i vijoriti se olimpijska zastava.

 “Dobrodošlicom za članove ROA na Olimpijske igre želimo poslati poruku nade svim izbjeglicama svijeta. Ova ekipa će biti tretirana kao i sve ostale ekipe i uživat će privilegije kao sve ostale ekipe i sportaši.” Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora

Ovakav potez je naišao na odobravanje većine, ali postoje i glasovi koji nisu zadovoljni tretmanom te ističu kako nema nikakve jednakosti s obzirom da ostali sportaši moraju ostvariti olimpijske norme i smatraju da jednako ne vrijedi za izbjeglice. Naišli smo i na komentare koji ističu kako je sve samo borba za dobar publicitet te da Međunarodni olimpijski odbor pokušava izbjeglice pretvoriti u maskote Olimpijskih igara, a nakon nekoliko trenutaka slave – te iste izbjeglice će se vratiti u stvarnost u kojoj se ne poštuju njihova ljudska prava.

Mi se nadamo kako će Olimpijske igre biti platforma koja će izbjeglice pokazati u pozitivnom svjetlu kroz sportski duh što bi dovelo do povećane svijesti o njihovim problemima i, naposljetku, akcije da se njihovi problemi riješe.

Olimpijske igre će se održati od 5.-21. kolovoza.

TAGOVIizbjeglice olimpijske igre sport

Komentiraj