Report

Do Sydneya na kavicu...

Aside Banners

Je li ovo budućnost putničkog i svemirskog leta? Zrakoplov koji će vas oduševiti!

Piše , Objavljeno

Čini se kako već godinama nismo vidjeli ništa uistinu revolucionarno u zrakoplovnoj industriji, ali izgleda kako nam Britanci spremaju pravo iznenađenje!

lapcat

Kada govorimo o putničkim zrakoplovima, izgleda kako se posljednjih desetak godina nije napravilo ništa značajno po pitanju brzine i snage, a jedini su pomaci vidljivi u veličini. S obzirom na to da se već ozbiljno spremaju misije na Mars, a naše sonde bez nekih većih problema slijeću na komete, nije u redu da putnički zrakoplovni promet i dalje ovisi o tromim metalnim grdosijama. Britanska tvrtka Reaction Engines Limited ima plan kako to promijeniti, a sve počinje i završava novim, revolucionarnim motorom!

Njihov SABRE sustav tako svoju genijalnost duguje komadu opreme za prethlađenje, tehnologiji koja je sposobna ohladiti motor za čak 1 000°C u roku od svega stotinke sekunde što je snaga hlađenja od nevjerojatnih 400 megavata! Cijeli sustav teži impresivnu tonu, a sastoji se od mnoštva tankih žica ispunjenih kondenziranim helijem koje usisavaju toplinu iz zraka i hlade ga na -150°C prije nego što uđe u motor. To ujedno znači da će motor moći raditi s daleko više snage nego prije (jer nema opasnosti od pregrijavanja), a jedna od posljedica su i znatno veće brzine. Na prvim se testovima već spominje i 5 mahova (brzina pet puta veća od brzine zvuka), a to znači da biste iz Zagreba do Sydneya putovali sasvim pristojnih tri sata!

Reaction Engines Limited – razgovor s glavnim inženjerom Alanom Bondom:

Reaction Engines Limited trenutno radi na dva prototipa, putničkom i svemirskom. Putnički nosi naziv LAPCAT A2, a konačna bi verzija mogla prevoziti i do 300 putnika u jednom letu. Pošto je sam motor trenutno u fazi testiranja, računa se kako bi prvi zrakoplovi mogli poletjeti već 2019. godine, a onda će se moći vidjeti kako se ponašaju u stvarnom svijetu. S druge je strane tu i model SKYLON, namijenjen prvenstveno jeftinom putovanju u svemir. Prvi bi se prototip trebao pojaviti također kroz kojih pet godina, a zanimljivo je kako bi polijetao i slijetao kao obični zrakoplov, ali bi u orbitu bio lansiran kao raketa. Naravno, ovakva revolucionarna tehnologija i košta pa se pretpostavlja kako jedna letjelica košta čak 1,1 milijardu dolara tako da se nadamo kako cijela ova priča neće ostati samo mrtvo slovo na papiru!

TAGOVIavion brzina let motor prijevoz putnički zrakoplov svemir svemirska letjelica tehnologija zrakoplov

Komentiraj