Report

ekstazom do mira

Aside Banners

Riječ znanosti: ecstasy pomaže oboljelima od PTSP-a u vrlo kratkom roku

Piše , Objavljeno

Iako se već neko vrijeme špekulira o pozitivnim učincima poznate party droge pri nošenju sa stresnim doživljajima iz prošlosti koji pojedinca progone, posljednje istraživanje kalifornijskih znanstvenika to i potvrđuje. Ispitani vojnici, policijski službenici i vatrogasci, svi s ranijim dijagnozama PTSP-a zarađenima na radnom mjestu, pozitivno su reagirali na učinke ovakve, nazovimo je eksperimentalne terapije.

Razumljivo, ovakav oblik liječenja ne podrazumijeva trodnevni tech-house party u prirodi već se radi o dodatnom elementu dobre, stare psihoterapije koja se odvija pod budnim okom struke, a koja na ovaj način jednostavno daje bolje rezultate. MDMA, sastojak ulične droge ecstasy, u kontekstu noćnih provoda i mlađe populacije poznat je kao stimulans koji konzumentu stvara osjećaj euforije, viška energije i emocionalne topline u omjerima ovisnim o kvaliteti vašeg distributera. U SAD-u je primjerice ilegalna supstanca od 1985., međutim postaje sve očitije da u kontroliranim uvjetima ne mora biti isključivo sinonim za zlouporabu i ružne neželjene efekte.

Već nakon dva tretmana i svega nekoliko tjedana ispitanici su pokazali sjajne rezultate. Čak 86% njih koji su primali dozu od 75 mg više nije pokazivalo klasične simptome po kojima bi ih se svrstavalo u kategoriju oboljelih od PTSP-a, a nakon godinu dana od početka studije više od 50% testiranih smatra se izliječenima od ovog poremećaja. Naravno, pošto se radi o još uvijek premalom broju ispitanika i delikatnoj metodi liječenja, nema sumnje da će trebati proći još puno testiranja i loših partyja da bi sve ovo postalo medicinski potpuno prihvatljivo.

Autor: Bruno Pušić

TAGOVIdroge ecstasy psihodelici PTSP

Komentiraj