Report

čuvaj

Aside Banners

Riječ znanosti: Sextanje u teen dobi povezano je s mnogim problemima

Piše , Objavljeno

Velika nova studija otkrila je zabrinjavajuće podatke, koji možda zvuče očekivano, ali ranije nisu imali znanstveno pokriće. Djeca prerano odrastaju, a sextanje u ranoj dobi povezano je s riskantnim ponašanjem u kasnijim fazama života, kao i s mentalnim zdravljem. Ovo dakako nije kritika onih koji često mijenjaju svoje seksualne partnere u mladim danima, ali poveznica ne staje samo na tome. Označena populacija rjeđe koristi kontracepciju, a češće alkohol i razne droge te cigarete. Posljedično, depresija i anksioznost pojavljuju se u iznadprosječnom postotku.

Ipak, ako ste roditelj 13-godišnjaka ili možda 13-godišnjak, možda nije još vrijeme za paniku. Ono što znanstvenici još ne mogu pouzdano razlučiti je je li sextanje u takvim situacijama prvo takvo ponašanje mlade osobe, odnosno trigger svega što će tek uslijediti ili je naprosto samo jedna stavka iz arsenala devijantnog ponašanja i buntovništva koje se u tim godinama uobičajeno javlja. U svakom slučaju, hvala bogu da smo mi odrasli na Nokiji 3310 i sms porukama od 160 znakova koje koštaju 50 lipa te da nije bilo Facebooka, Twittera, Instagrama i Tindera pa smo ispali (relativno) normalni. Nikad nije bilo jednostavno biti tinejdžer, a kamoli danas. Jedino valjda teže od toga je biti roditelj tinejdžera i zato shout-out za klince i starce. Riješit ćemo ovo već nekako.

.

Naravno, za ovo istraživanje i zaključke jako je važan kontekst. Nije isto primiti dick pic od kojekakvih internet luđaka koji su, kad već otvoreno govorimo, na svakom koraku ili sudjelovati samoinicijativno. Dirty talk među tinejdžerima zvuči ipak kao manje alarmantan nego li između školaraca i odraslih ljudi. Naravno, morate biti svjesni (a niste, dragi naši tinejdžeri jer imate premalo godina) da veliki broj nudesa bude forwardan i završi tko zna gdje. Pogotovo u toj dobi. Nema nikakve šanse da ste u pubertetu zreli i pametni te da možete odgovarati za svoje postupke i zato nemojte ovo raditi. Za stare prdonje koji klinkama šalju poruke više nema spasa, ali za vas ima.

Inače, sama studija provedena je na više od 40 000 ispitanika između 12 i 17 godina, a radilo ju je sveučilište u kanadskom Calgaryju. Sljedeći je korak više i detaljnije saznati u smjeru zašto su ove stvari zaista povezane i zašto je utjecaj osjetno veći u ranijim nego u kasnijim tinejdžerskim godinama, iako se doima logičnim zaključiti kako je povodljivost veća kod mlađih ljudi. S 19 godina ste ipak emocionalno i kognitivno na nešto višem nivou. Ranija ispitivanja pokazala su da svaki četvrti mladi tinejdžer sexta unatoč tome što osjećaju svojevrsnu moralnu krivnju i zabrinutost zbog svojih postupaka. Želja sa seksualnim istraživanjem je prejaka, a ako je tako u liberalnoj Kanadi gdje seks nije nikakva tabu tema, možete samo zamisliti kako je na ovom podneblju. Kao jedino zdravo okruženje i način da se nešto pokuša poboljšati nameće se seksualna edukacija i otvoren razgovor s djecom oko svega pa i njihove nadolazeće seksualnosti. Manje osuđivanja, a više informacija ključno je u ovoj dobi, a roditelji bi morali i osvijestiti što se sve događa online te kako se postaviti. Internet tinejdžerima nije neprijatelj već izuzetno koristan alat i izlaz u svijet, no već doza etičnosti, sigurnosti i poštovanja je nužna.

Problemi koji našu, ne tako davnu, generaciju nisu posebno dotaknuli danas su praktički gorući, a živimo u vremenu koje se mijenja najbrže dosad. Ključno je samo da u tom procesu tehnologiju usmjerimo u našu korist.

TAGOVIsexting tinejdžeri