Report

E ovo je priča

Aside Banners

Rijetka ekstremna meditacija: Mumificirani redovnik nije mrtav, već je u procesu da postane stvarni Buda!

Piše , Objavljeno

Vjeruje se kako mumificirano tijelo gotovo 200 godina starog budističkog redovnika zapravo predstavlja iznimno rijetko meditativno stanje kojem je sljedeći stadij pretvorba u živućeg Budu!

meditacija 2Vjerske i kulturne institucije Mongolije, ali i ostatka svijeta, osupnute su pronalaskom izvrsno očuvanog mumificiranog tijela gotovo 200 godina starog budističkog redovnika, koji je prije svega tjedan dana pronađen u mongolskoj provinciji Songinokhairkhan ispod nekoliko slojeva životinjske kože. Ono što se ispočetka činilo kao sasvim slučajno otkriće, pokazalo se kao dio plana (lošeg) krijumčara koji je spomenuto tijelo pronašao u jednoj pećini u regiji Kobdsk te ga namjeravao prešvercati iz zemlje i prodati za velike pare. No nevjerojatna priča tu tek počinje!

Od mnoštva teorija koje kruže oko misterioznog redovnika najzanimljivija je ona koju je iznio dr. Barry Kerzin, inače i sam budustički redovnik te osobni liječnik Dalaj Lame. On tvrdi kako se zapravo radi o iznimno dubokoj meditaciji i vrlo rijetkom i posebnom duhovnom stanju znanom kao tukdam. Dr. Kerzin navodi kako se u posljednjih 50 godina s tukdamom susreo kod 40-ak redovnika, a doživljaj opisuje kao nešto uistinu nevjerojatno: “Ako redovnik u ovom stanju ostane više od tri tjedna, što se događa iznimno rijetko, njegovo se tijelo postepeno smanjuje i na kraju ostaju samo kosa, nokti i odjeća. U tom slučaju ljudi koji žive pored redovnika često tijekom nekoliko dana vide neprekidnu dugu na nebu. To znači kako je redovnik pronašao ‘tijelo duge’. To je najviše duhovno stanje prije postizanja stanja Bude. Ako onaj koji meditira može ostati u tom stanju dovoljno dugo, može postati Buda. Dostizanje tako visokog stanja duha pomaže i drugim ljudima, a oni koji se nalaze oko osobe koja meditira, ispune se dubokim osjećajima radosti.

meditacija 1

Također se nagađa kako tijelo pripada učitelju Lame Dashe-Dorzho Itigilova koji je i sam bio Lama, a profesor s mongolskog učilišta budizma u Ullanbaataru Ganhugiyn Purevbata nadodaje još nekoliko zanimljivih detalja o njegovoj pozi i stanju: “Lama sjedi u lotus poziciji vajra, lijeva je ruka otvorena, a desna simbolizira propovijed Sutra. To je znak kako Lama nije mrtav već je u stanju duboke meditacije sukladno drevnoj tradiciji budističkih lama.” Vjerovali vi ili ne u ovakve stvari, mora se priznati kako je priča kao stvorena za film… već vidimo Nicka Cagea u glavnoj ulozi. Šalu na stranu, nadamo se kako je ovo sve istina jer je naša duhovnost u zadnje vrijeme na ozbiljnoj kušnji. Prokleta Kim Kardashian i njezina velika hipnotizirajuća guzica!

TAGOVIbuda budistički redovnik budizam duhovnost meditacija monk redovnik stanje svijesti stanje uma

Komentiraj