Report

Zetor je i dalje bolji

Aside Banners

Robotski traktor budućnosti izgleda opako i uopće ne treba vozača

Možda na prvu nisu pretjerano atraktivni, ali tko kaže da traktori moraju biti samo ružni strojevi?!

Piše , Objavljeno

Iako nije česta pojava, ima ljudi koji jednostavno okidaju na traktore. A zašto i ne bi? Stvar je zapravo ista kao i sa ženama: neki vole elegantne naperlitane modele, dok se drugi pale na sirovu snagu i moć. I dok su današnji traktori prije svega strojevi dizajnirani da obave isključivo jednu funkciju, a to je obrađivanje zemlje, već neko vrijeme nismo imali prilike vidjeti neki model koji uistinu donosi revoluciju. Istina, nije da smo nešto pretjerano upoznati s tržištem traktora, ali za ekstra klasu bismo zasigurno čuli, zar ne?!

traktor 1

Takav je otprilike Autonomous Concept Vehicle (ACV), koncept tvrtke Case IH koji je službeno predstavljen na velikom poljoprivrednom sajmu Farm Progress Show u Iowi, a koji svojom pojavom i mogućnostima predstavlja vjerojatnu budućnost. Radi se o stroju koji prije svega izgleda opako i uistinu moćno, a prvo što upada u oči jest da nema kabinu vozača. Tome je tako iz sasvim očitog razloga, a ta je da ACV ne treba vozača, već polje obrađuje apsolutno sam. Dovoljno mu je putem tableta odrediti rute i zadatak i on će to ispuniti korištenjem kamera, GPS-a i radara. Farmer može izravno nadgledati rad svog stroja, a može jednostavno otići spavati i probuditi se s pooranim poljem.

Autonomous Concept Vehicle – promo video:

Iako ACV može zaobilaziti prepreke i raditi u tandemu s drugim (autonomnim ili ljudski upravljanim) vozilima, svejedno će proći još barem nekoliko godina dok vlasti ovakvim strojevima ne daju dozvolu za rad, prije svega zbog sigurnosti prometa i nepredvidljivih situacija prilikom prelaska tuđih polja. Ipak, lijepo je znati da negdje tamo čeka ovakva jedna mrcina od 419 konja koja je spremna učiniti sav posao za dobrog starog farmera i k tome ne tražiti lovu niti za gablec, tako još više uništavajući ionako osakačeni agrar i mogućnost zaposlenja. Živjeli strojevi!

TAGOVIautonomno Autonomous Concept Vehicle farma poljoprivreda samovozno stroj traktor

Komentiraj