Report

motivacija na steroidima

Aside Banners

Kako vas Rocky može inspirirati da budete najbolji čovjek na planetu?

Piše , Objavljeno

Svi imamo nešto što nas gura naprijed. Neki su sofisticirani i produhovljeni, pa u sebi nalaze inspiraciju za velika djela. Nama ovisnicima o pop kulturi ostaje Rocky, možda najbolje gorivo za odluke koje mijenjaju život. Zašto je to tako?

Njegova priča

Rocky je u prvom filmu nitko i nema ništa. Glavni je primjer da nije baš uvijek tako sunčano u Philadelphiji. Živi u svom poluraspadnutom (polučitavom, za optimiste) stanu, povremeno se potuče u ringu i to mu ne donosi ni slavu ni novac. Idealni je kandidat za identifikaciju i od prve scene filma želimo da pobijedi.

Njegovi su uspjesi katarza za gledatelje jer barem na trenutak osjetimo da smo si možda ipak sami krivi za neuspjehe i da bi uz malo truda nešto mogli i postići, a da svemir nije nezahvalno i indiferentno mjesto koje nimalo ne cijeni pokušaje.

Da rasčistimo – znamo da su poruke koje Rocky šalje daleko od originalnosti, ali način na koji su prezentirane stvarno funkcionira.

Žena

Adrian upoznamo već u prvom dijelu, i od samoga početka je jasno da je to ljubav na prvi pogled. Barem s njegove strane. Ali naravno, Rocky čini prvi korak i uspijeva. Vrlo inspirativno! Iako scena prvog poljupca možda mrrrrvicu izgleda kao da Rocky nije baš prihvatio njezino “NE”, no to su bila jednostavnija vremena.

Uz neke scene borbe, najnerealnija stvar u Rockyu je upravo to što ima ženu punu razumijevanja koja je uvijek uz njega i uvijek u stanju reći pravu stvar, ali malo science fictiona nikoga nije ubilo. Uostalom, sama pomisao da je takvo nešto moguće vrlo je inspirativna.

Možda bi i vi sreli ženu svoga života kada biste počeli trčati svako jutro?

Montaže

Rocky jednostavno ne može bez montaža. Dolazimo do ključnog trenutka u filmu, make or break situacije, kada je jedino što preostaje kroz pažljivo odabrane i još pažljivije montirane scene doći od gubitnika do pobjednika. Uz to što su predobre, montaže gledatelju postavljaju pitanje čini li on sam išta vrijedno montiranja. Instant inspiracija!

Pogledajte scenu treniranja iz četvorke i recite nam da niste osjetili poriv deadliftati planet.

Dobra glazba

Tko je još vidio montažu bez glazbe? Od glavne teme pa do dijamanata kao što su Eye of the Tiger i Hearts on Fire, Rocky soundtrackovi su istovremeno i vrhunac patetike i nevjerojatna inspiracija. Pokušajte poslušati soundtrack i možemo se kladiti da ćete zadnjih par pjesama slušati na mp3-u, pritom trčeći, i to vjerojatno uzbrdo. Bosi. Po snijegu.

Životne lekcije

Nije sve u glazbi, naravno. U ovim se filmovima može pronaći i hrpa citata vrijednih pamćenja. Raspravljaju se stvari kao što je uspjeh, glad za pobjedom, motivacija, krivljenje drugih za vlastite pogreške i slično, a rezultiraju time da počnete gledati na sat i jedva čekate da film bude gotov kako biste krenuli raditi čovjeka od sebe. Vjerojatno najbolji moment u svih šest filmova je upravo onaj iz posljednjeg nastavka, kada Rocky drži lekciju svom sinu.

Ova je scena možda najinspirativniji govor ikada napisan, stoga oprezno.

Uporan je

Lako je djelovati kada nam sve ide od ruke, ali još je lakše odustati kada stvari zapnu ili krenu nizbrdo. Evanđelje po Rockyu nas uči da ne treba odustati kada je teško, nego da su teški trenuci ti koji nas izdižu iznad onih koji bi tada odustali.

Nije savršen

Nije baš pametan. Dopustio je da mu slava udari u glavu, boji se gubitaka. Ali na kraju dana ipak to sve okrene u svoju korist i u tome pronalazi snagu za dalje. Rocky nije savršen, ali spreman je to prihvatiti i promijeniti se kada shvati da je u krivu, što je osobina velikih. A svi mi želimo biti veliki.

Ne boji se voljeti™

Rocky nema problema s iskazivanjem osjećaja, zapravo većinu svojih javnih nastupa završi pozdravljajući svoju dragu, ako ona već nije tamo s njim. (Bok Nina!) Uz sve to, Rocky je i brižan otac… osim ono jednom kada je zanemarivao sina jer je imao pametnijeg posla. Ali na kraju dana ipak odnosi medalju jednog od boljih televizijskih očeva. Podnaslov smo zaštitili da nam ga ne ukrade Cosmopolitan.

Pobjeđuje…

Možda suvišno za spomenuti, ali glavni razlog zašto Rocky inspirira je taj što pobjeđuje. Trud mu donosi rezultate. Idealni miks glazbe i bezbrojnih udaraca po glavi koje primi prije nego što na kraju ispliva kao pobjednik jednostavno pogađa sve prave žice i u svakome probudi barem malenu iskru entuzijazma za pobjedom.

…ali ne uvijek!

Naravno, i uz sav trud i trening, i Rocky povremeno izgubi. Gubljenje je sastavni dio života i treba ga prihvatiti, a naučimo li dobro i časno izgubiti, to može biti pobjeda unutar poraza.

Što reći za kraj?

Rockya se ne može secirati i strpati u listu, a da zadrži svu onu sočnost inspiracije koju nudi. Svaki se film nosi s drugim aspektom postajanja slavnim, ali i trenucima kada slava više nije dovoljna i kada treba pronaći nove razloge za ustajanje iz kreveta. Time ovih šest filmova pokrije većinu situacija u kojima se svakodnevno nalazimo, a istovremeno nudi i relativno zdrav (ali uvijek AWESOME) način kako se s njima nositi.

Zapitajte se: What would Rocky do?

TAGOVIinspiracija junak motivacija odluke osamdesete rocky sylvester stallone

Komentiraj