Report

Sretan rođendan!

Aside Banners

Rubikova kocka slavi 40. rođendan, a ovi neobični video isječci dokazuju zašto je toliko popularna

Piše , Objavljeno

Da bi neka igračka bila popularna punih 40 godina, mora imati nešto više od trenutne zabave. Rubikova je kocka definitivno dizajnirana da traje!

rubikova kocka 1

Kao i neke od najjednostavnijih i najzaraznijih igara na svijetu, poput Tetrisa ili Battleshipa, i Rubikova kocka ima ono nešto što ju čini dostupnom i lako shvatljivom ljudima svake rase ili dobi, a opet predstavlja određeni izazov i nakon što ju riješiti po tisućiti put. Upravo se na jučerašnji dan slavio njezin rođendan, pa je sada napunila impresivnih 40 godina. Bome, dosta je vremena prošlo od kada ju je 1974. dizajnirao mađarski inovator Ernő Rubik, a lijepo je znati da je doživio vidjeti svoju kreaciju u punom sjaju. Inače, njegova se igračka prvih šest godina zvala Magic Cube, da bi 1980. promijenila ime u ono koje i dan danas svi znamo: Rubik’s Cube.

Igračka je u svojih 40 godina službeno prodana u više od 350 milijuna primjeraka, a neslužbeno je ta brojka barem dvostruko veća. Rubikova kocka je tako postala najprodavanija slagalica svih vremena, a neki procjenjuju da se radi i o najprodavanijoj igrački uopće! Tajna vjerojatno leži u činjenici da je koncept igre iznimno jednostavan: u klasičnoj formi imate kocku kojoj se svaki brid sastoji od po devet polja u različitih šest boja, a cilj je složiti polja na taj način da svaki od šest bridova kocke bude u samo jednoj boji. Ako nikada niste imali prilike vidjeti kako ova igračka izgleda u stvarnosti (sumnjamo, ali ajde, možda se i to dogodilo), možete provjeriti svoje sposobnosti na posebnom Google Doodleu.

Naravno, igračka poput ove ne može proći bez žestoke eksploatacije u različitim natjecanjima, pa se gotovo svake godine ruše rekordi u brzini ili broju riješenih kocki, a nije rijetkost vidjeti pojedince koji pronalaze stvarno bizarne i impresivne načine kako to učiniti. Ovih će nekoliko video isječaka pokazati svu ljepotu i raznolikost te naizgled obične igre, a tko zna, možda se nakon odgledanih par komada u nekome rodi želja za osvajanjem novih vrhova Rubikomanije….

Svjetski brzinski rekordi za ljude:

Svjetski brzinski rekord za stroj:

Svjetski brzinski rekord za rješavanje kocke bez gledanja:

Rješavanje tri Rubikove kocke pod vodom:

Trogodišnjakinja rješava Rubikovu kocku u manje od dvije minute:

Rješavanje tri Rubikove kocke žonglirajući:

TAGOVIigra igračka kocka rođendan rubikova kocka

Komentiraj