Report

Samo nam je još to trebalo

Aside Banners

Rusi dižu paniku: Asteroid promjera 400 metara prijeti Zemlji!

Piše , Objavljeno

Kao da nam nisu dovoljne klimatske promjene i neizbježni ustanak strojeva, svako malo netko spomene mogući udar asteroida u Zemlju i još malo zapapri našu mračnu svakodnevicu.

asteroidTaman kada smo se malo opustili i pomislili kako nam barem iz svemira ne prijeti nekakva skorašnja prijetnja, ruski astronom i profesor moskovskog sveučilišta Vladimir Lipunov diže paniku objavom otkrića prilično velikog asteroida koji relativno blizu Zemlje prođe svake tri godine. Tu kamenčugu promjera oko 400 metara nazvao je 2014 UR116, a on i njegovi kolege smatraju kako predstavlja nezanemarivu prijetnju Zemlji te bi u slučaju udara posljedice mogle biti katastrofalne. Do uništenja života na našoj planeti ipak (vjerojatno) ne bi došlo, pošto je ovaj svemirski putnik tek duplo veći od onoga koji je pogodio Sibir 1908. godine (uništenje 2 000 kilometara kvadratnih šume na području Tunguske), ali da bi bilo grdo… bilo bi!

Ipak, umirujući nam tonovi dolaze iz NASA-e koja tvrdi da su njihovi stručnjaci proveli niz računalnih simulacija i procijenili da asteroid u Zemlju sigurno neće udariti barem 150 narednih godina. No, to nikako nije 100% sigurno pošto ovakvi objekti koji kruže oko Sunca iznimno lako mijenjaju svoje putanje zbog gravitacijskih privlačenja pa određena opasnost ipak postoji.

asteroid 2

Za psihičko zdravlje svih nas vjerovat ćemo NASA-inim optimističnim procjenama, ali ne treba zaboraviti niti prilično uznemirujući podatak o čak 100 tisuća svemirskih tijela koja su teoretski na putanji Zemlji te su potencijalno vrlo opasna, od čega ih svega 11 tisuća za sada uspješno pratimo. Profesor Lipunov, kao i ostatak astronomske zajednice, stoga smatra kako bi kao čovječanstvo trebali uložiti dodatna sredstva za rano otkrivanje, praćenje i katalogiziranje raznih asteroida i kometa jer bi tako nešto moglo biti jedini način da se spasimo od nekakvog apokaliptičnog scenarija. Za sada smo imali sreće, ali tko zna kada će neka od ovih grdosija odlučiti skrenuti sa svoje putanje i skoknuti na spoj s našim plavim draguljem…

TAGOVIapokalipsa asteroid astronomija komet nebeska tijela smak svijeta svemir udar

Komentiraj