Report

Može li seksa biti previše?

Aside Banners

Sa seksom ne treba pretjerivati, a evo koliko ga je dovoljno za sretnu vezu

Piše , Objavljeno

Opće je prihvaćeno mišljenje kako više seksa znači i više sreće, pogotovo kada je riječ o (dugogodišnjim) vezama, ali istraživanja pokazuju kako ipak postoje neke granice.

seks 2Stereotipi nam već desetljećima, pa čak i stoljećima govore kako su muškarci ti koji žele seks bilo kada, bilo gdje i s bilo kim u što većoj mjeri, a žene su te koje boli glava ili su umorne. Praksa s druge strane pokazuje kako su oba spola otprilike jednaka kada se govori o seksu, a najnovije istraživanje pokušava saznati koliko nam je “vođenja ljubavi” dovoljno da budemo sretni.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Torontu su proučili podatke ukupno 25 510 Amerikanaca u dobi između 18 i 89, od kojih je dvije trećine bilo oženjeno ili u dugogodišnjoj vezi. Kod njih se pokazalo kako seks izravno utječe na razinu sreće, dok je kod samaca taj odnos zanemarujuć. Ono što je zanimljivo jest kako se optimum sreće pokazuje kod onih parova koji se seksaju jednom tjedno, a sve više ili manje od toga smanjuje razinu sreće. Naravno, to smanjenje je više izraženo kod onih koji se manje seksaju i eksponencijalno raste s rjeđim intervalima spolnog odnosa, ali znakovito je kako i one koji se teslače maltene svaki dan takav angažman ne usrećuje značajnije.

seks 1

Pošto su podaci korišteni u ovom istraživanju skupljeni u periodu od 1996. do 1998. godine, istraživače je zanimalo je li se nešto promijenilo, pa su složili internet anketu na uzorku od 355 ispitanika, koja je pokazala identične rezultate: više seksa znači i više sreće, ali najsretniji su oni koji dobivaju (ili daju) jednom tjedno! U ovo novo ispitivanje je ubačena i varijabla novca, pa je tako većina ispitanika priznala da im je za sreću ipak važniji novac nego seks, ali da bi u hipotetskoj situaciji u kojoj jednom tjedno moraju izabrati između novca i seksa, prije izabrali potonje. Eto, sad barem znamo na koliko ga treba tempirati!

TAGOVIbrak ljubav seks Sreća veze

Komentiraj