Report

Idealno za snimanje horor filmova

Aside Banners

Samo pola godine nakon Olimpijskih igara: Sochi i okolna mjesta pretvorena su u jezive gradove duhova

Piše , Objavljeno

Jedne od najkontroverznijih (zimskih) olimpijskih igara u povijesti ne prestaju kuhati frku niti pola godine nakon završetka jer ulaštena je borilišta zamijenila jeziva pustoš!

sochi 1

Zimske olimpijske igre u Sochiju već su gotovo potpuno izblijedile iz kolektivnog sjećanja pa se samo kroz maglu prisjećamo svih kontroverzi vezanih uz ogromnu lovu ulupanu u basnoslovna borilišta i arene, nepoštivanje rokova izgradnje, neuređenost nekih hotela i okoliša, opetovano kršenje ljudskih prava, terorističke prijetnje te tehničke probleme prilikom otvaranja samih Igara. Sve je na kraju završilo u najboljem redu i svi su kući stigli živi, zdravi i uglavnom zadovoljni doživljajima i ruskim gostoprimstvom, no izgleda da za vlasti u oblasti Sochi pravi problemi tek počinju…

sochi 3

Na žalost, Sochi i gradove u njegovoj okolici zadesila je sudbina gotovo svakog središta velikih sportskih natjecanja jer nakon što sportaši i turisti odu svojim domovima, ostaju ogromne arene, hoteli, trgovački centri i ostala infrastruktura koju jednostavno nema tko popuniti! Ista se stvar dogodila i u Ateni poslije Olimpijskih igara 2004., realna je prijetnja da će se isto dogoditi i Rio de Janeiru za dvije godine, a slična je situacija i s arenama izgrađenima za potrebe Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj.

sochi 9

Ruski fotograf Alexander Belenkiy posjetio je grandiozna zdanja u Sochiju i njegovoj okolici te naišao na gotovo puste gradove duhova s tek pokojim prolaznikom koji hoda po jezivo praznim ulicama. U restoranima nema gostiju, hotelske sobe zjape prazne, podzemne garaže čekaju barem jedan jedini automobil, a u arenama i na sportskim stazama umjesto ljudi stoje naslagane cigle, drvena građa i WC školjke. I dok Sochi kao središte regije još i ima kakav-takav život, okolica bi vrlo brzo mogla postati okupljalište skitnica, narkomana i kriminalaca, ako ju prije toga ne zadesi sudbina Pripyata ili nekih od ovih lokacija!

sochi 5

Istina, treba naglasiti da se ljeto ne može smatrati vrhuncem sezone za područje u i oko Sochija, tako da bi se stvari mogle popraviti već početkom jeseni, ali ako ne dođe do nekih velikih sportsko-rekreacijskih projekata, teško da će i to biti dovoljno za neki značajniji pomak. Navodno se u blizini sprema otvaranje prve ruske staze za Formula 1 natjecanje koja bi mogla itekako revitalizirati lokalni turizam pa Sochi možda i izbjegne sudbinu njegovih prethodnika. Ako ništa, naši će klinci i unuci za par desetaka godina gledati fotke oronulih zgradurina i promišljati o prolaznosti vremena, baš kao i mi kada gledamo fotke s borilišta Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu

sochi 14 sochi 13 sochi 12 sochi 11 sochi 10 sochi 8 sochi 7 sochi 4 sochi 2

TAGOVIgrad duhova jezivo napušteno rusija sochi zimske olimpijske igre

Komentiraj