Report

Put do nirvane

Aside Banners

Santhara – radikalno vjerovanje zbog kojeg se stotine Indijaca svake godine izgladnjuje do smrti

Piše , Objavljeno

Svaka svjetska religija ima neki oblik “mučeničke” prakse, ali džainizam je otišao vjerojatno najdalje i to kroz mistični obred znan kao santhara.

santharaDok čitate ovaj članak, na desetke radikalnih džainista diljem Indije posti i kroz taj su post spremni i umrijeti, a to im je, štoviše, glavni cilj. Radi se o obredu znanom kao santhara ili sallekhana, kojem se godišnje podvrgne i do 500 pripadnika jedne od najstarijih i najradikalnijih svjetskih religija. Nastao još u 6. stoljeću prije Krista odvajanjem od ortodoksnog brahmanizma, džainizam slijedi vjerovanje u miran, uravnotežen, samodiscipliniran i nenasilan život, a sljedbenici ove religije (vjeruje se da ih trenutno ima oko 4 milijuna u cijelom svijetu) toliko su privrženi riječima svojih velikih učitelja da, među ostalim, cijede vodu prije pića i preko usta stavljaju tkaninu kako slučajno ne bi progutali kakav sitni organizam. Prema ovakvom se poštivanju živog svijeta čak i vegani čine kao krvožedni barbari!

No, izgleda kako i među džainistima postoje veći radikali od radikala, a njih se nekoliko stotina svake godine podvrgne jednom od najneobičnijih i najkontroverznijih rituala u cijelom svijetu: izgladnjivanju do smrti. To je sasvim javan proces koji zna trajati mjesecima (rekorder je 60-godišnja redovnica Sadhvi Charan Pragyaji čiji je zadnji udisaj nakon 87 dana posta uživo pratilo 20 tisuća sljedbenika), a u novinama se objavljuju priče onih koji mu se podvrgavaju, kao svojevrsna reklama. Cilj onih koji se podvrgnu santhari jest predati svijetu sve što posjeduju, uključujući i svoje tijelo, kako bi se postigla moksha (nirvana) iliti konačno oslobođenje duše od ciklusa reinkarnacije i smrti.

Jain SadhvisOvom se ritualu većinom podvrgavaju žene (oko 60%) jer se smatra kako one imaju veću samokontrolu i vjeru od muškaraca, a uglavnom se radi o “običnim” vjernicima kojima je zajedničko to što ih je većina već bolesna ili jako stara (iako se nađe i poneki potpuno zdrav i mlad vjernik). Među džainistima je santhara prihvaćena kao nešto najčasnije što čovjek može napraviti u svom životu, a oni koji dolaze uživo gledati posljednje trenutke tih ljudi tvrde kako se radi o velikom blagoslovu. Svi promatrači su odjeveni u bijelo, a u krugu osobe koja posti sjede goli muškarci. Oni koji su joj najbliži niti u jednom ju trenutku ne prestaju dodirivati, a kada osjete kako se bliži kraj, prime glavu skorog pokojnika te počinju zazivati imena svojih božanstava dok osoba ne umre. Kako to izgleda možete pogledati u ovom videu National Geographica, ali odmah vas upozoravamo da se radi o snimci koja za mnoge može biti uznemirujuća.

santhara 3

Naravno, ima onih koji se predomisle te prekinu post, a takvi su odmah izopćeni iz zajednice te se nikada više ne mogu zvati džainistima. Upravo je to jedan od argumenata koje često navode oni koji žele zabraniti praksu santhare, smatrajući ju kontroliranim i podržavanim samoubojstvom. Policija tako vrlo često rastjeruje gledatelje ovog rituala, a bilo je i slučajeva u kojima su na silu hranili ljude u poodmakloj fazi izgladnjivanja. Santhara se često uspoređuje s ritualom sati (udovica se svojevoljno baca na lomaču njezina pokojnog muža) koji je u Indiji zabranjen, a mnogi pravni stručnjaci i obični građani smatraju kako bi se ista pravila trebala primjenjivati i na one koji se izgladnjuju do smrti. Radi li se o povredi vjerskih i ljudskih prava džainista ili racionalnom pokušaju spašavanja od samoubojstva, procijenite sami…

TAGOVIdžainizam izgladnjivanje do smrti kontroverzno post religija santhara smrt vjera zabranjeno

Komentiraj