Report

Aside Banners

Šećerna nostalgija – čime smo se sladili u bivšoj Jugi

Eurokrem, Smoki, Ledolina... ako vam cure sline dok čitate ovaj uvod znači da spadate u generaciju koja nije imala velik izbor slatkiša, ali je znala u njima uživati.

Piše , Objavljeno

Iako po defaultu nisam nostalgičan, tu i tamo u polupijanim raspravama prisjetimo se nekih proizvoda (bilo koje vrste) u kojima smo kao klinci uživali. Jasno je da iz današnje pozicije većina tih proizvoda izgleda smiješno, ali vrijedi ih se sjetiti.

Eurokrem / Eurokrem blok

Iako se danas snalazimo u moru raznovrsnih varijanti Eurokrema ili Kinderlade, u vrijeme kada su trgovine mješovitom robom nosile imena kao što su “Sloboda”, “Sloga”, “Napredak” i slična, a police sadržavale po jednu vrstu svakog proizvoda, Eurokrem je bio the roba. Svi od 8 do 88 padali su ničice pred ovom slasticom “ajnc A” kategorije.

Među narodom kola mit da je današnji “takovački” hit daleko lošiji od onog prije rata, no uvjerenja sam da je nostalgija u pojedinaca prejaka da bi objektivno donijeli presudu. Eurokrem Blok također kola trgovinama, ali govnjivi okus margarina s natruhama čokolade i lješnjaka baca tamnu sjenu na sjećanja.

Fla-Vor-Aid – sok za pravljenje

Mala vrećica od par grama u kombinaciji s vodom davala je od tri do pet litara soka. Kool-Aid wannabe (proizvodio ga je američki Jel Sert). Cijan plava vrećica sa crtežom nasmijanih lica dječaka i djevojčice skrivala je koncentrat kriminalnog okusa kojeg smo najčešće proždirali iz dlana iako se radilo o citroni s aromom naranče. U sjećanje navire i citrona koja je dolazila u malim bijelim kutijicama s crvenim poklopcem i žličicom.

Ledolina

Nina Badrić, tada još djevojčica, pjevušila je zaraznu Ledolina mantru koja nas je kao zov sirene zvala u trgovine da kupimo tu neodoljivu sladoled tortu. Desertna krema kakve nema!

Babalu / Bazooka i one koje izgledaju kao cigarete

Svi ih znamo. Radilo se o gumama za žvakanje. Babaloo je dolazila u žutim pločicama s balonastim fontom i imale su isti okus kao i Bazooka, okus kojeg je teško definirati. Najbolje se može opisati kao “okus žvakaće” i ne vuče korijene iz bilo kojeg čovjeku poznatog okusa. Žvakaće u obliku cigareta jedne su od krivaca za pojavljivanje ovisnosti o cigaretama u djece osamdesetih.

Radenska tri srca

Izvor, Radenci. Onomad, najpopularnija “kisela” i najvjerojatnije savršena u kombinaciji s nekim odvratnim zagorskim kiselišem. Nezaboravna je serija reklama, posebno ona s Japancem:”Radenska, te sai ka na na”.

Majburger

Prvi hamburger na koji smo kao djeca naišli. Proizveden u Bjelovaru i rasprostranjen cijelom Jugoslavijom. Duboko smrzavanje svake dobrostojeće kuće bilo je prepuno ovih mesnatih nusprodukata jer kupovani su preko sindikata, a kupci su se ponašali kao da se spremaju za nuklearnu katastrofu.

Tops

Suprotno uvriježenom mišljenju, kao klinci nismo kupovali današnji Crvenkin “Jaffa Keks” već najčešće tadašnji Crvenkin “Tops”. Opaka roba… Prvo grickaš oko želea, izvučeš ga van, muljaš ga po ustima, a zatim proždireš biskvit.

Smoki

smokiSmoki je prava stvar. Često je bio razmrvljen u transportu i drljavo napravljen, ali postao je sinonim za flips, kao što je to bio slučaj sa Kalodontom / zubnom pastom i Digitronom / kalkulatorom.

Top Flips

Kolinska je proizvodila ovaj nešto kvalitetniji flips. Dolazio je u malim prstenovima koje ste najčešće poredali po svih deset prstiju i zatim ih s masnih prstiju požderali. Dolazio je u nevjerovatna tri okusa:Pizza, šunka i još jedan okus kojeg se nikako ne mogu sjetiti, ali bio je upakiran u zelenu ambalažu.

Njam Njam

“Baš sam gladan, baš sam gladan… Mmmmm, njam-njam” tada je pjevao nacrtani momčić koji je “letao” po kući sve do frižidera. Paštete Njam-njam prodavale su se u pet okusnih varijanti i bile su redom:Njupko, Moćko, Njambina, Njambo i Brzi Mazales.

Goldi i Frondi

goldi-krasŽderale su se u kući, u vlaku, na straži, na poslu, a garantiram da su bile omiljene i u javnim kućama. Riječ je o napolitankama. Goldi je dolazio u tri okusa (kakao, lješnjak, mlijeko), a Frondi su bili batonsi (punjeni šatpići) i imali su voćnu varijantu (jagoda).

Soko štark

Kratko i jasno:napolitanke s okusom limuna. Nikada ih nisam volio, ali kad zagusti “vrag i muhe ždere”.

Ovo je kraj moje kratke šetnje niz “aveniju okusa” iz djetinjstva. Živo me zanima koju su slatkiši obilježili vaše godine kratkih nogu.

TAGOVIčokolada slatko

Komentiraj