Ustanite protiv ovakvog načina života

Sjedilački način života može vas poslati u ranu smrt! Saznajte kako se s njime nositi

Sjedenje na klupi
Sjedenje na klupi Foto: Canva
Ustanite protiv sjedilačkog načina života! Razmišljate o budućnosti

Većina ljudi živi i radi sjedilačkim načinom života. Možda provoditi slobodno vrijeme ležeći na kauču i gledajući TV, a na poslu cijelo vrijeme sjedite pred računalom. To je jedan od velikih problema modernog doba, no jeste li znali da ova navika može biti kobna i dovesti do rane smrti?

Studija Kalifornijskog sveučilišta u San Diegu (UCSD), kako nam prenosi Geo News, sugerira da je tehnologija olakšala sjedilački način života ili dugotrajno sjedenje smanjujući tako ljudsko kretanje, što je u konačnici štetno za zdravlje. Naša su tijela dizajnirana da budu aktivna.

U studiji, koja je uključivala 5856 sudionika u dobi od 63 do 99 godina, sudionici su zamoljeni da nose monitor za aktivnost cijeli tjedan. Istraživači su ih potom pratili cijelo desetljeće, tijekom kojeg je umrlo 1733 sudionika.

\\folder\vezani_članak stariji sjedi muškarac kako na izletu u prirodi fotografira krajolik Mix Ovih 5 dnevnih rituala prate osobe koji uživaju i u starijoj dobi

Istraživači su upotrijebili umjetnu inteligenciju (AI) kako bi analizirali navike sjedenja sudionika i povezali to s njihovim rizikom od smrti. Prema rezultatima, oni koji su sjedili više od 11 sati dnevno imali su 57% veći rizik od smrti u usporedbi s onima koji su sjedili manje od devet i pol sati dnevno.

Međutim, rizik od rane smrti i dalje je postojao uz umjereno do intenzivno vježbanje.

Koliko je sjedenja previše?

Neka istraživanja sugeriraju da sjedenje više od 30 minuta u jednom komadu može povećati razinu šećera u krvi i krvni tlak, dok druge studije sugeriraju da je 11 ili sedam sati dnevno previše.

Kako izbjeći dugotrajno sjedenje?

Stol za sjedenje i stajanje može pomoći ako radite uredski posao. Takav stol omogućuje uredskim radnicima da ustanu dok ispunjavaju zadatke na računalu, dok kod kuće može pomoći ustajanje tijekom reklama na TV-u, također postoje i razne aplikacije i uređaji koji vas obavještavaju kada sjedite predugo.

Zapravo postoji mnogo praksa koje možete implementirati u svoj svakodnevni život, a bitno je samo da sjedite mirno po cijele dane.

Želimo čuti tvoje mišljenje – posjeti rubriku "Ubaci u Folder" i odgovori na ovotjedno pitanje!