Report

Riganje zagarantirano

Aside Banners

SkunkLock je revolucionarni lokot za bicikl koji nema milosti prema lopovima

Kradljivci bicikala operiraju bilo gdje i bilo kada, a gotovo je nemoguće složiti takvu zaštitu koja bi ih spriječila u njihovom naumu. Do sada...

Piše , Objavljeno

Krađa bicikala možda nije toliko glamurozan oblik kriminala, ali vrlo je raširen iz dva jednostavna razloga: bicikala ima po svuda i relativno ih je lagano ukrasti. Kada se tome priroda i činjenica da ih nije teško dalje prodati i kako neki modeli postižu prilično dobru cijenu, nije nimalo čudno da primjerice u SAD-u godišnje “strada” čak 1,5 milijuna bicikala i da se na taj način gube na deseci milijuna dolara. Koliko god tvrtke za zaštitu tvrdile kako upravo njihovi lokoti i lanci garantiraju sigurnost, spretni lopovi uvijek pronađu način kako da i to zaobiđu, pa je inovator Daniel Idzkowski osmislio sustav koji bi napokon mogao postati ultimativno oružje protiv mrskih otuđitelja imovine.

skunk 1

On je proveo šest mjeseci osmišljavajući sustav koji je nazvao SkunkLock, a iako se radi o naizgled običnom U-lokotu, u sebi krije element koji bi trebao odvratiti i najhrabrije lopove. Naime, u šipki lokota se krije posebna kemikalija nazvana D_1 (koju su Idzkowski i njegov partner Yves Perrenoud patentirali), a koja se ispušta jednom kada lopov pokuša prerezati, precvikati ili otrgnuti sam lokot. Kemikalija nije smrtonosna i potpuno je legalna, ali je toliko snažna i neugodna da izaziva gotovo trenutačnu reakciju mučnine i potrebe za povraćanjem. Toliko je potentna da prolazi čak i kroz većinu modernih gas-maski. Čak i ako ne uspije direktno odvratiti lopova od njegovog plijena, miris je toliko intenzivan da će upozoriti sve koji se nalaze u blizini o mogućoj kriminalnoj radnji i na taj ju način možda i spriječiti.

SkunkLock – promo video:

SkunkLock je trenutno u fazi Indiegogo kampanje, gdje traži 20 tisuća dolara, a već je skupio nekih 26 tisuća s još mjesec dana do kraja. Ako sve prođe po planu (a što se tiče financiranja, izgleda kako hoće), prvi bi primjerci mogli biti dostupni već u lipnju 2016. godine, a cijena bi im se mogla kretati oko 150 dolara (nekih 1 000 kuna). Nije mala lova, ali ako imaš malo skuplji bicikl, svakako se isplati. Jedini je problem što je i sam lokot prilično vrijedan, tako da bi se uskoro mogla pojaviti i nova klasa lopova: onih koji ne kradu bicikle, nego lokote koji ih štite!

TAGOVIbicikl krađa lokot lopov mučnina povraćanje skunklock smrdi tvor

Komentiraj