Report

Dobro je znati...

Aside Banners

Slavni Steve McCurry otkriva 9 jednostavnih trikova koji će poboljšati vaše fotke

Piše , Objavljeno

Iako je fotografija, kao i svaki drugi oblik umjetnosti, ovisna o individualnom pristupu i originalnosti, neka bi se pravila ipak trebala poštivati, a Steve McCurry otkriva 9 najosnovnijih!

steve 1U svijetu fotografije Steve McCurry stoji najbliže pojmu prvoklasne zvijezde, a njegove fotke se općenito smatraju nekima od najboljih u posljednjih 30-ak godina. Ako po ničemu, ostat će upamćen kao autor najprepoznatljivije fotke u povijesti National Geographica, sada već mitske Afghan Girl, ali stari majstor u svojoj arhivi ima na tisuće i tisuće genijalnih radova. Naravno, nakon toliko godina čovjek i nauči svašta, a dobro je kada to želi podijeliti s ostalima. U kratkom videu koji je napravio u suradnji s COOPH, McCurry na primjeru nekih svojih fotki objašnjava 9 vrlo jednostavnih pravila koja bi svaki autor trebao poštivati ako želi napraviti dobru fotku, a na kraju sugerira kako bi bilo savršeno da ih sve prekrši. E, da… ne može se naučiti kako biti umjetnik!

9 Photo Composition Tips – video:

Iako nije nikakvo otkrivanje tople vode i vjerojatno svatko tko se bavi fotografijom (pa i totalni laici) to zna, fora je vidjeti sve na jednom mjestu u tri minute. A za one kojima se ne da gledati video, evo i spomenutih 9 trikova u pisanom obliku!

  1. Pravilo trećina: pozicionirajte točke interesa na križanjima
  2. Linije vodilje:  koristite prirodne linije koje vode oko u sliku
  3. Dijagonale: dijagonalne linije stvaraju pokret
  4. Okviri: koristite prirodne okvire, poput prozora i vrata
  5. Figura prema pozadini: kontrast između subjekta i pozadine
  6. Popunjavanje kadra: približite se svom subjektu
  7. Centriranje dominantnog oka: pozicionirajte dominantno oko u centar slike
  8. Uzorci i ponavljanje: uzorci su oku ugodni
  9. Simetrija: simetrija je oku ugodna

TAGOVIfotka fotografija steve mccurry trikovi umjetnost

Komentiraj