Report

Tužna sudbina nesretnih peseka

Aside Banners

Potpuno nesvjesni svoje sudbine: Šokantni portreti napuštenih pasa trenutak prije eutanazije

Piše , Objavljeno

Malo koga neće stegnuti u grlu kada vidi okice ovih napuštenih pasa, potpuno nesvjesnih da ih do smrti dijeli svega nekoliko sati pa čak i minuta.

pas 10Iako o tome ne postoje nikakvi službeni zapisi, općenito se smatra da je veliki Mahatma Gandhi rekao onu poznatu: “Veličina nacije i njezin moralni napredak može se suditi po načinu na koji se odnosi prema životinjama.” Što se nas tiče, mogao je to reći i Štef iz Hudog Biteka jer je u ovom slučaju od autora daleko bitnija sama poruka, a iako živimo u dobu velikih tehnoloških dostignuća i dalje uglavnom padamo na ispitima osnova moralnosti, pogotovo kada su u pitanju oni slabiji od nas. Životinje u tom pogledu nisu nikakva iznimka.

Tajvanski fotograf Yun-Fei Tou svojom serijom portreta napuštenih pasa iz lokalnog šinteraja tako pokušava upozoriti na i dalje prisutno zanemarivanje osnovnih prava koje te životinje imaju, slikajući ih svega nekoliko sati pa čak i minuta prije nego što će ih morati prisilno uspavati. Radi se o fotografijama nabijenima emocijom, na kojima oči tih nesretnih životinja odaju patnju kroz koju prolaze i potpunu nesvjesnost sudbine koja im slijedi. Rijetko tko će ostati imun na poruku koju nam ove fotke šalju, ali većina nas će samo odmahnuti rukom i reći: “Što mi tu uistinu možemo učiniti?” E pa, možemo učiniti jako puno!

pas

Koliko god mi željeli upirati prstom na barbarske metode i djelatnosti šinteraja te ljude koji vrše eutanazije, glavni smo krivci mi sami. Yun-Fei Tou, kao i svi oni koji se zalažu za poštivanje prava životinja, zato i ovim putem apeliraju na one koji namjeravaju nabaviti nekog peseka da prije svega posjete lokalni šinteraj i pokušaju tamo pronaći kakav čupavi paketić ljubavi te da ne se ne odnose prema tim životinjama kao prema igračkama koje mogu odbaciti kada im dosade. Ionako živimo u totalno dehumaniziranom svijetu pa pokušajmo barem u ovom slučaju biti ljudi… korak po korak, osoba po osoba, pesek po pesek i možda ćemo jednoga dana na ove fotke gledati kao na samo još jednu, davno zaboravljenu mrlju iz naše prošlosti!

pas 9 pas 8 pas 7 pas 6 pas 5 pas 4 pas 3 pas 2 pas 1

TAGOVIeutanazija fotografije pinteraj prava životinja psi šokantno uspavljivanje životinje

Komentiraj