Report

Aside Banners

Špijunske igre

Lako je pretpostaviti da famozne špijunske igre traju i dan danas. Ono što je malo teže jest odgovoriti na pitanje tko su glavni igrači. Evo ih...

Piše , Objavljeno

Vremena kada su u svijetu špijuniranja odzvanjala imena poput CIA-e i KGB-a nipošto nisu iza nas. Dapače, i dan danas postoji nekoliko vrlo jakih organizacija koje su se uz CIA-u ustoličile na samom vrhu kada se radi o “škicanju kroz ključanicu”. O kojim se organizacijama radi pročitajte ovdje.

SVR (Sluzhba Vneshney Razvedk) – Rusija

SVR

SVR

Sjedište:Moskva
Zadatak:očuvanje Rusije, vojna, ekonomska, znanstvena i tehnološka špijunaža, zaštita ruskih interesa, pružanje zaštite vladinim dužnosnicima i njihovim obiteljima, suradnja sa stranim obavještajnim službama radi skupljanja podataka, nadgledanje u drugim državama, i tko zna što još…

Raspadom Sovjetskog Saveza i komadanjem KGB-a stvorio se velik broj manjih službi koje su imale i dosta slabije mogućnosti. Stvar se mijenja kada je na vlast došao bivši KGB-ovac Vladimir Putin, i SVR (Sluzhba Vneshney Razvedk) uskoro postaje onakav kakav bi trebao biti. Moćan, a neki stručnjaci smatraju i prezajeban, samo što oni nisu baš tako rekli.
Aludira se na moguću povezanost s ubojstvom trovanjem bivšeg špijuna Alexandera Litvinenka. Navodno je ubijen jer je previše znao o ubojstvu ruske novinarke koja je otvoreno kritizirala Putinovu vladavinu, a koje je pak prema Litvinenku naručio sam Putin.
Prema Litvinenku, princip kako se postajalo dijelom SVR-a pomalo je nevjerojatan. Ako ste u inozemstvu, a pritom ste i uspješan biznismen automatski postajete potencijalan regrut. Ako vam se obrati služba a vi odbijete, odmah će vam prišiti neku zajebanu optužbu i suđenje u domovini. S obzirom na mnoge tajnom obavijene slučajeve, SVR na internacionalnoj razini prati vrlo negativan publicitet, dok je u Rusiji percipiran kao pozitivna organizacija zbog zaštite nacionalnih interesa.

MSS (Ministry of State Security | Guojia Anquan Bu) – Kina

MSS toliko je tajan da nema znak

MSS toliko je tajan da nema znak

Sjedište:Peking
Zadatak:osigurati sigurnost zemlje efikasnim mjerama okrenutim prema zaustavljanju stranih agenata, špijuna i mogućih revolucionarskih pokreta koji imaju namjeru srušiti kineski socijalni sustav, a uz to i industrijska špijunaža te prikupljanje informacija na teritoriju drugih država.

MSS je poznat kao najveća, najraširenija i najaktivnija kineska organizacija na čijem je piku uglavnom SAD, ponajprije zbog komercijalne i vojne tehnologije. Na meti su im također Hong Kong, Tajvan, Kanada, Sjeverna i Zapadna Europa, Japan i drugi. Osim što je vrlo aktivna vani, ova agencija vrlo je djelotvorna i na domaćem tlu pa je nazivaju i tajnom policijom.
što agenata tiče, Kina djeluje posve drugačije od ostalih agencija. Njihov princip je globalno povezivanje s diplomatima, biznismenima, studentima, novinarima i slično, tako da postaje gotovo nemoguće otkriti njihovog špijuna. Jedini je problem u tome što se time dobivaju mrvice koje se mukotrpno moraju slagati kako bi se dobila korisna informacija. Pravi obučeni agenti su ipak obrazovaniji što se toga tiče, ali su istovremeno često neoprezniji i uočljiviji.

R&AW (Research and Analysis Wing) – Indija

R&AW

R&AW

Sjedište:New Delhi
Zadatak:podizanje ugleda putem indijske dijaspore, politička i industrijska špijunaža, tajne operacije, poticanje militanata te borba protiv pakistanskih “krtica” u Indiji.

RAW je s vremenom postao jedna od zajebanijih obavještajnih agencija koja se uglavnom koncentrira na spomenuti Pakistan, šri Lanku, Nepal, Bangladeš i druge. Veliku ulogu RAW je odigrao u Bangladešu kod odcjepljivanja od Pakistana, te su na kraju i smatrani velikim krivcima zbog terorističkih akcija koje su tamo provodili. Unatoč manjku dokaza koji će potkrijepiti te tvrdnje, RAW-ova povijest govori sama za sebe.
Podupiranje militanata nije im strano. Dogodilo se to u Kašmiru, Afganistanu i na šri Lanci. Tajnovitost i neeksponiranost ove organizacije, te mnogi skandali vezani uz nju potiču mnoge sumnje u njihovo djelovanje pa su sve glasniji zahtjevi za transparentnijim djelovanjem. što se tiče agenata, to su obučeni ljudi, ponekad bivši policajci i slično.

ISI (Inter-Services Intelligence) – Pakistan

ISI

ISI

Sjedište:Islamabad
Zadatak:zaštita nacionalnih interesa, nadzor političkog i vojnog razvoja u susjednim zemljama koje imaju pik na njih, nadzor stranaca, medija, političkih prilika, stranih diplomata i slično, te na kraju držanje Indije na distanci.

ISI je najveća i najsnažnija obavještajna agencija u Pakistanu, a s obzirom na to da ne odgovara nikome, ni predsjedniku, ni ministru, ni vojsci, nazivaju je državom unutar države. Također je smatrana i nevidljivom silom koja djeluje duboko na političku atmosferu, često se upušta u korupciju, a smatra se i da sudjeluje u mnogim incidentima diljem svijeta.
Upravo iz navedenih razloga, ISI je smatran jednom od agencija s vrlo specifičnim načinom rada. I ona je upletena u financiranje militantnih skupina na teritoriju drugih država, kao što to jest i sa indijskim RAW-om, što i ne čudi. Indija optužuje ISI za povezanost sa mnogim napadima u njihovoj zemlji, te za jedan od najbrutalnijih u kojem je poginulo 187 ljudi. S druge strane, pomagali su SAD-u u lovu na pripadnike al Qaede.
što se tiče regrutiranja, ISI-ju se mogu pridružiti i civili i pripadnici oružanih snaga.

SIS / MI6 (Secret Intelligence Service) – Velika Britanija

MI6

MI6

Sjedište:London
Zadatak:sprječavanje, otkrivanje i borba protiv terorizma.

SIS, znan i kao MI6 dio je slagalice koja se sastoji od nekoliko organizacija kao što su MI5, GCHQ (Government Communications Headquarters) i DIS (Defence Intelligence Staff). MI6 se razvio iz tajnih organizacija nastalih 1909. godine, i u početku se bavio otkrivanjem tajnih operacija, uglavnom njemačkih. Nakon cijepanja tajnog odsjeka na kopneni i mornarički, svaki je izbrusio svoje špijunske vijuge, a odsjek koji se bavio škicanjem neprijatelja preimenovan je u famozni MI6.
SIS i dalje djeluje globalno, ali ne tako široko kao prije. Unatoč tome i dalje pogađaju u osinja gnijezda, pa su često prozivani radi suradnje sa CIA-om, a i Rusi su ih optužili radi za petljanje s ruskom političkom scenom.
što se tiče regruta, s time imaju velikih problema jer im budžet konstantno biva rezan, pa imaju manjak agenata. Kako bi to riješili po potrebi objavljuju reklame, i to komične na način da privlače ljude pričama o Jamesu Bondu http://www.idesh.net/report/djevojke-koje-su-ga-voljele . Da, zaista to rade. Zabilježeni su i slučajevi u kojima vrhunski studenti nestaju sa svojih fakulteta, jer su im se obratili agenti i doveli ih u SIS-u.

Mossad (Institute for Intelligence and Special Operations) – Izrael

Mossad

Mossad

Sjedište:Tel Aviv
Zadatak:špijunaža, borba protiv terorista, tajne operacije.

Mossad (HaMossad leModi’in v’leTafkidim Meyuhadim) je izraelska obavještajna služba sa statusom jedne od najboljih, najzajebanijih i sve “naj” na svijetu. Mossad je svoj život započeo kao mala organizacija čija je misija bila 1938. dovesti Židove u Palestinu. Njihov način rada i ideologija rezultirali su stvaranjem vladine obavještajne agencije 1949. godine.
Pretpostavlja se da se Mossad sastoji od osam različitih odjela, a onaj najjači bavi se špijunažom uglavnom po Europi i Bliskom istoku. Ostali odjeli surađuju sa sličnim organizacijama iz drugih država, rade na razvoju razvoja alata kojima će organizacija izvršavati akcije, a odjel imena “Metsada” zadužen je pak za najprljavije poslove:ubojstva, sabotaže, paravojne operacije i psihološke ratove.
Neke od Mossadovih akcija postale su poznate. Tako je znana krađa nacrta francuskog aviona Mirage 5, da bi kasnije nastao izraelski Kfir. Sjetite se zatim otmice olimpijaca u Munchenu 1972. koju je izvršio Hamas, a Mossad se nakon toga osvetio pobivši organizatore te otmice, ali i nevine ljude. šezdesetih su godina u Argentini locirali nacističkog zločinca Adolfa Eichmanna, otkrili pod kojim imenom se skriva i gdje točno. Mossad ga je pokupio, odvukao u Izrael gdje mu se sudilo i gdje su ga pogubili. Smaknuće vodećeg čovjeka Hamasa 2004. godine također je jedna od poznatijih akcija.
Velika pogreška dogodila im se 1973. kada su u Lillehammeru ubili osobu za koju su smatrali da je sudjelovala u Minhenskom masakru. Ispostavilo se da je to bila potpuno druga osoba. Nevina. Ista stvar dogodila im se u Maroku.

TAGOVIindija ISI kina MI6 Mossad MSS pakisatn RAW rusija špijuni SVR

Komentiraj