Report

Sjetimo se veterana

Aside Banners

Srcedrapajuće ispovijesti ratnih veterana o njihovim prvim ubojstvima neprijatelja

Piše , Objavljeno

Iako na to gledamo s određene distance ili pak uopće ne razmišljamo o tome, gotovo svi ratni veterani imaju kosture u ormaru, a mnogi od njih se odnose na trenutke njihova prvog ubojstva.

rat 1Da je rat strašna stvar i jedna od najvećih i najgorih pošasti čovječanstva znamo itekako dobro, ali i dalje smo uglavnom suzdržani ili nezainteresirani za ono što misle i osjećaju njihovi akteri, prvenstveno žrtve, a onda i oni koji u njima aktivno sudjeluju, poput vojnika. Ti su se ljudi tijekom svojih tura nagledali uistinu strašnih stvari i osjetili ono što se nadamo da mi nikada nećemo morati osjetiti, a gotovo se svima u sjećanje urezao onaj trenutak kada su po prvi put oduzeli život nekom drugom ljudskom biću. Skupina američkih ratnih veterana se prisjeća svojih prvih ubojstava u ovom srcedrapajućem videu, a mi se nadamo kako se nikada nećemo morati naći u njihovim cipelama.

On Killing: Veterans – video:

Ukupno šest veterana, koji su se borili u raznim velikim američkim ratovima od onog Vijetnamskog, preko rata na Kosovu pa sve do najnovijih misija na Bliskom Istoku, s velikom se težinom, sjetom i kajanjem prisjećaju točnih trenutaka koji su vodili do njihovog prvog ubojstva neprijatelja te onoga što je slijedilo nedugo nakon toga, usput se osvrčući na svoje osjećaje i razumijevanje onoga što su učinili. Tragično je gledati ljude koji su gotovo natjerani da prime puške u ruke, odu na drugi kraj svijeta i tamo nekoj nepoznatoj obitelji oduzmu njihova brata, sina, muža ili prijatelja, te se nadamo kako će ovaj emotivni video biti još jedna kap u čaši shvaćanja koliko je rat odvratan. Pitanje je samo kada će više neka kap preliti čašu?!

TAGOVIemotivno metak mir neprijatelj rat šokantno srcedrapajuće ubojstvo

Komentiraj