Report

Razlog za zabrinutost

Aside Banners

Srpanj 2015. je i službeno najtopliji mjesec od kada postoje mjerenja

Piše , Objavljeno

Dok se neki vesele lijepom toplom ljetu i dobroj turističkoj sezoni, mnogi zabijaju glave u tablice i zabrinuto zaključuju: “Ovo neće završiti dobro!”

vrućina 2Ovih su nam dana oči i uši pune vijesti o rekordnoj turističkoj sezoni, koja je velikim dijelom uzrokovana sunčanim vremenom i visokim temperaturama. Na svakom se koraku slavi presveto ljeto, spasitelj hrvatskog gospodarstva, i malo je koga zapravo briga kako stvari idu nizbrdo i to jako jako brzo. Svjetske su meteorološke agencije tako objavile kako je srpanj 2015. godine i službeno najtopliji mjesec od kada postoje mjerenja (1880. godine), s prosječnom temperaturom od 16,58°C, što je za 0,2 stupnja više od prijašnja dva rekordna srpnja. Većina europskih zemalja bilježi rekordne prosječne srpanjske temperature (Engleska, Španjolska, Njemačka…), a vjeruje se kako će na kraju i cijela 2015. godina biti rekorder po temperaturi.

temperature

Netko će reći kako su to gluposti, kako ljeto mora biti vruće i kako 0,2 stupnja ne znači apsolutno ništa, ali ti su ljudi uglavnom isti oni koji misle kako globalno zatopljenje ne postoji i kako je s klimom naše planete sve u najboljem redu. Je li to uopće potrebno komentirati? Uglavnom, znanstvenici se slažu kako ovo nije nikakava iznimka i anomalija te ističu kako se od 10 najtoplijih mjeseca od kada se vrše mjerenja, čak devet njih dogodilo u proteklih deset godina. Trend je svakako očit, a očito je i kako temperature svake godine rastu te bi, ako se ovako nastavi, u idućih 50-ak godina mogle narasti za prosječno 2°C. Ne čini se puno, ali vjerujte nam, jako su male šanse da ćete to preživjeti!

temperatura 2

Iako su znanstvenici puno oprezniji kada govore takve stvari nego prije 20-ak godina, opći je konsenzus kako je uzrok ovom porastu temperatura globalno zatopljenje, čiji je glavni izvor čovjek. Kao glavni krivac uništenju naše klime, čovjek se tako sve češće nalazi pred nemilosrdnim sudom Majke Prirode, pa su tako suše, poplave, toplinski valovi i požari svake godine sve ekstremniji. Svjetski će se čelnici 30. studenog sastati u Parizu kako bi donijeli neke nove rezolucije o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova, ali teško je očekivati neke značajnije pomake. Ne želimo biti pesimisti, ali ako neki lumeni genijalac ne skuži kako brzo i efikasno ohladiti Zemlju, moglo bi nam to vruće ljeto prisjesti i brže nego što smo očekivali…

TAGOVIglobalno zatopljenje klima klimatske promjene srpanj vrijeme vrućina

Komentiraj