Report

Teško je ful biti kul

Aside Banners

Današnji kul tinejdžeri vjerojatno će biti problematični ‘niš koristi’ u odrasloj dobi

Piše , Objavljeno

Srednja škola je vrlo stresno razdoblje za tinejdžere, a gotovo svatko će se nekako pokušati ugurati među cool ekipu. Istraživanja pak tvrde da i to dolazi s cijenom!

cool ekipa

Kada ti glas napokon mutira, lice poželi uzgajati kolonije akni i prišteva, neprivlačne dlake počnu rasti na mjestima gdje ne bi trebale rasti, a hormoni podivljaju do te mjere da bi danas zapalio cijeli svijet, a već sutra vodio ljubav (da, baš, vodio ljubav…) s bilo čime što hoda, znaš da si u pubertetu i da će se u narednih nekoliko godina dogoditi neka opaka sranja. Reklo bi se: “Tko preživi, pričati će!” No, osim tih tjelesnih promjena, mijenja se i naš odnos prema ljudima oko sebe, što se tada može činiti kao bezazlena i beznačajna zajebancija, ali itekako utječe na naš budući život. Izbor društva u kojem će se tinejdžer kretati iznimno je bitan za tip čovjeka u kojeg će odrasti, a iako to u našim krajevima nije toliko radikalno, neke zajednice (Ameri pogotovo) muku muče s podjelom na popularne i nepopularne klince.

klinci

Nova studija objavljena u časopisu Child Development tako iznosi podatke kako klinci, koji su bili iznimno popularni u srednjoj školi, imaju znatno veće šanse imati problematičan život u odrasloj dobi, a to se prvenstveno odnosi na kriminalne aktivnosti, (zlo)uporabu droga, financijske probleme i slično. Istraživanje je provedeno na grupi od 184 mladih osoba u dobi od 13 do 23 godina, a kao ključni faktori za “kulovitost” isticali su se broj partnera koje je ispitanik promijenio u svojoj tinejdžerskoj dobi, šteta koju je nanosio svojoj okolini (tipa, tulumarenje i razvaljivanje kuće od staraca dok oni briju po Veneciji), konzumacija droga i alkohola i njegova subjektivna predodžba o tome koliko mu je bitno bilo biti popularan.

Oni koji su klasificirani kao “cool ekipa” u srednjoj školi, imali su čak 40% više šanse za probleme s alkoholom i drogama, te 23% više šanse za probleme povezane s kriminalom, te znatno veću nemogućnost stvaranja dugoročnih veza i prijateljstava u dobi od 22 i 23 godine, što se vrlo vjerojatno nastavlja i u ostatku života. Naravno, to ne znači da će netko tko je bio popularan u srednjoj školi, kasnije obavezno postati propalica, ali oni koji su spremni učiniti apsolutno sve da budu priznati i voljeni od svoje okoline, najčešće gube osjećaj za vlastito ja, što je itekako opasno.

mean girls

S druge strane, to ne znači da svi šmokljani i geekovi koji su bili maltretirani i ismijavani u tinejdžerskoj dobi mogu likovati, jer i među njima postoji vrlo veliki broj onih koji u kasnijoj dobi pate od problema, i to uglavnom psihičke prirode. Prvenstveno se to odnosi na nedostatak samopouzdanja, povučenost i probleme s intimnošću, tako da i oni moraju nositi svoj križ. Ipak, svaka je osoba posebna i na svakoga pubertet utječe na drugi način, tako da nema univerzalnog savjeta za ponašanje u toj ranjivoj dobi, ali vječno je pravilo da ekstremi nikada nisu dobri, a tako je i u ovom slučaju….

TAGOVIcool klinci istraživanje odrastanje popularno pubertet srednja škola

Komentiraj