Report

Roboti nam dolaze

Aside Banners

Stižu pravi Terminatori, potvrdio zapovijednik britanskog RAF-a

Piše , Objavljeno

Ono što je prije samo dvadesetak godina bila obična znanstvena fantastika, uskoro bi moglo postati stvarnost: dolazi nam vrijeme automatiziranih strojeva za ubijanje!

terminator 2

Kad je legendardni guverner, Konan i Mister Universe utjelovio besmrtnog Terminatora, nije niti slutio da će 30 godina u budućnosti njegov lik biti gotovo pa realnost. Velike vojne sile sve više novca odvajaju za automatizirane ratne ‘igračke’, a najbolji primjer za to su američke bespilotne letjelice (drones), koje svakodnevno siju smrt po azijskoj nejači. No nemaju samo Ameri takvo oružje! I Britanci se svim silama žele uključiti u igru, pa milijarde funti ulažu u industriju naprednog ratovanja.

Zato niti ne čudi nedavna izjava Sir Andrewa Pulforda, glavnog zapovjednika britanskog RAF-a (Kraljevsko ratno zrakoplovstvo), koji je za Channel 4 izjavio sljedeće: “Svijet poput onoga u Terminatoru 2, gdje će strojevi moći donositi odluke za sebe, nedvojbeno nam dolazi.” Prekrasno!

Naravno, kao i mnogi njegovi kolege iz drugih vojnih sila, i Pulford ovakav tip oružja opravdava “sigurnošću građana“, ali na svu sreću, još uvijek nailazi na jak otpor javnosti i većine političara. Iako će potpuno autonomni strojevi još malo pričekati, razvoj bespilotnih letjelica i sustava za automatsko presretanje neprijateljskih projektila u punom je jeku. Za vjerovati je da će i takvo oružje polagano, ispod radara ‘dosadne’ birokracije i boraca za ljudska prava, gubiti onaj element ljudskog upravljanja, te polagano prelaziti na software koji sam procjenjuje što treba izviditi, koje su prijetnje i kako ih neutralizirati.

Sir Andrew Pulford – razvoj autonomnog oružja:

Momci i djevojke u samoj vojnoj vrhuški očigledno nisu shvatili poantu Terminatora, Robocopa, Matrixa i sličnih filmova, pa će tako Alistair Burt, podtajnik za vanjske poslove, na spomenutu temu izreći ovu prozaičnu misao: “Imamo odgovornost prema ljudima koji nas čuvaju, te stoga zadržavamo pravo na razvoj i uporabu tehnologije, kako ona evoluira u međunarodnom pravu.

Tarnis bespilotna letjelica jedan je od prototipa koji, iako izgleda prekrasno, vrlo vjerojatno sije whole lot of death...

Tarnis bespilotna letjelica jedan je od prototipa koji, iako izgleda prekrasno, vrlo vjerojatno sije whole lot of death…

Mnogi će se složiti da stvari na ovoj planeti nisu crno-bijale, već u tisuću nijansi sive, ali nitko normalan ne može pomisliti da je robotizirano i automatizirano oružje, koje samostalno donosi odluke i izvršava ih, dobro i kvalitetno rješenje za budućnost ratovanja. Dati živote Afganistanaca, Sirijaca ili koga već  za par godina nađu kao žrtveno janje, u ruke računalnog softwarea, ne miriši nimalo dobro…

TAGOVInaoružanje napredno naoružanje ratovanje roboti robotika tehnologija terminator

Komentiraj