Report

svaka čast!

Aside Banners

Što ti više treba? Lik sa svojim psom u 7 godina prehodao cijeli svijet

Piše , Objavljeno

Izvor: Instagram Screenshot

U svibnju prošle godine Tom Turcich iz New Jerseyja postao je deseta osoba na svijetu koja je taj isti svijet prehodala, dok je njegov pas, Savannah, prvi pas kojemu je to uspjelo.

Dvojac je prešao putovanje od 48 tisuća kilometara, prenosi CNN.

Inspiracija za putovanje javila se još 2006., nakon smrti njegove dugogodišnje prijateljice, 17-godišnje Ann Marie, koja je poginula u nesreći na jet-skiju. Nakon što je shvatio da će i sam umrijeti jednoga dana, Tom je počeo preispitivati – sve.

Odlučio je da mu trebaju putovanja i avanture u životu te ih je počeo tražiti na sve moguće načine.

Nakon što je pročitao o Stevenu Newmanu, koji je u Guinnessovu knjigu rekorda uvršten kao prva osoba koja je hodala oko svijeta, i pješačkom avanturistu Karlu Bushbyju, koji od 1998. pješice obilazi svijet, Turcich je – s gotovo nimalo iskustva u putovanju – odlučio prihvatiti izazov.

Njegova je ideja bila – ne vidjeti, nego razumjeti svijet i različite živote ljudi na njemu.

Nakon planiranja rute, došlo je vrijeme i za financije. Uspio je uštedjeti dovoljno za dvije godine putovanja. Na svu sreću, prije odlaska, vlasnik lokalne tvrtke u Philadelphiji odlučio je sponzorirati njegov put, jer je poznavao obitelj njegove preminule prijateljice.

Skoro 9 godina nakon prvotne ideje, točnije u travnju 2015. počela je njegova dugogodišnja šetnja. Očekivao je da će mu trebati pet i pol godina da bi je završio.

Hodajući, ispred sebe je gurao dječja kolica u kojima su bili planinarska oprema, vreća za spavanje, laptop, DSLR fotoaparat i plastični sanduk u koji je spremao hranu. Dva važna faktora na putovanju bila su – posjetiti svaki kontinent i putovati sa što manje birokratskih muka.

Unatoč bakterijskoj infekciji koja ga je srušila na nekoliko mjeseci te COVID-19 protokole, uspio je završiti putovanje.

Na svojoj prvoj pješačkoj turi od New Jerseyja do Paname, Turchich je u Texasu iz skloništa za životinje pokupio dlakavog prijatelja koji će mu praviti društvo do kraja putovanja – Savannah.

Ona mu je pomogla da se opusti, pogotovo noću, jer je znao da ima nekoga tko ‘dežura’ kraj sebe.

Panama, Kolumbija, Urugvaj, Antarktika, Irska, Škotska, Engleska, Kopenhagen, Camino de Santiago (hodočašće kroz Francusku, Španjolsku i Portugal), Maroko, Tunis, Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka, Turska, Gruzija, Azerbajdžan, Uzbekistan, Kirgistan.

Zavidna lista mjesta kroz koja su prošli, uz razne uspone i padove, highlightse i stvari koje bi najradije zaboravili.

Naravno da je bilo razmišljanja i o odustajanju, ali ovakvo je putovanje ujedno i putovanje ovladavanja vlastitim umom, protiv kojeg se Tom uspio izboriti.

Nakon svega, Turchich na kraju može reći da su on i Savannah prošli šest kontinenata i 38 zemalja, većinu večeri kampirajući. Na prosječan dan hodali bi 29 do 38 kilometara, pri čemu bi Savannah uvijek imala više energije od njega, što je i njega onda tjeralo dalje.

Nakon dugih sedam godina upoznavanja svijeta, bilo je olakšanje doći kući i družiti se sa svojim prijateljima i obitelji, a ne pakirati šator svako jutro, izjavio je Turchich.

Nakon ovakvih priča, dođe nam da se spakiramo iste sekunde.

Više o njegovim putovanjima možete vidjeti i saznati ovdje.

TAGOVIGuinnessov rekord hodanje pas putovanje oko svijeta šetnja tom turchich