Report

Fascinantno

Aside Banners

Stručnjak tvrdi da je otkrio lokaciju pozadine najpoznatijeg umjetničkog djela

Piše , Objavljeno

Izvor: Canva

Tajna njenog osmijeha vječni je misterij, ali to nije jedina nepoznanica vezana uz jedno od najpoznatijih slikovnih djela ikada, Mona Lisu.

Uz misterij osmijeha, slika je, zbog zagonetnog izraza lica, tajanstvene pozadine i misterioznog porijekla, stoljećima fascinirala javnost i obožavatelje likovne umjetnosti.

Nije poznata ni lokacija pozadine koja je prikazana na slici, ali jedan povjesničar umjetnosti sada tvrdi da ju je otkrio, a sve to uz pomoć ovog detalja.

Silvano Vinceti, talijanski znanstvenik i akademik, uz pomoć drona i izuzetnih sposobnosti zapažanja, pronašao je lokaciju za koju tvrdi da je ona s pozadine ove poznate umjetnine, prenosi ladbible.com.

U suradnji s drugom Le Rocca, povjesničar umjetnosti u početku se oslanjao na povijesne dokumente s početka 16. stoljeća, kako bi pronašao maleni most koji se nalazi na pozadini fotografije.

„To je etruščansko-rimski most Romito, poznat i kao Ponte di Valle, koji se nalazi u općini Laterina u pokrajini Arezzo“, rekao je Vinceti, prenosi Ansa.

S obzirom na to da je Leonardo Da Vinci porijeklom iz pokrajine Arezzo i da su ovi zapisi nastali za njegova života, akademik je uvjeren da je pronašao lokaciju koja je oslikana u pozadini poznate slike.

Iako se njegovo mišljenje razlikuje od mišljenja drugih znanstvanika koji tvrde da je u pitanju most Ponte Buriano na rijeci Arno ili  Ponte Vecchio u Bobbiu, Vincenti smatra da je u pravu jer spomenuti krajolik odgovara slici te je Romito di Laterina imao četiri luka, što ga čini boljim kandidatom.

TAGOVILeonardno da Vinci lokacija pozadine nastanak Mona Lise otkrio lokaciju Mona Lise povjesničar umjetnosti Silvano Vinceti Romito di Laterina