Ne trebate se previše mučiti s gostima

Stručnjaci otkrivaju što gosti odmah primijete u vašoj kući! Neke ih stvari ne zanimaju

Dolazak u goste
Dolazak u goste Foto: Canva
Saznajte koje stvari u vašem domu gosti primijete, a za koje ih uopće nije briga.

Dolazak ljudi u vašu kuću, bilo da je riječ o ležernom druženju ili velikoj zabavi, može uzrokovati stres. Možda ste netko tko je opsjednut svakim detaljem svog doma koji mora biti netaknut. Možda vam je teško uživati u domaćinstvu jer ste zaokupljeni time što će gosti misliti o vašem prostoru.

Kako god bilo nema smisla gubiti vrijeme i energiju na stvari koje vašim gostima nisu bitne ili uočljive. Srećom Huffpost je pitao stručnjake za sve vezano uz dom i smještaj što gosti zapravo odmah primijete u kući, a na što vjerojatno uopće ne obraćaju pozornost.

1. Miris
Miris vašeg doma pozdravlja goste čim uđu, rekla je stručnjakinja za čišćenje Becky Rapinchuk, i istaknula kako želite da taj prvi dojam bude dobar.
"Problem je u tome što ne prepoznajemo miris vlastitog doma. Zato je važno provjetriti, uključiti difuzor ili zapaliti svijeću ako postoji miris koji treba prikriti." rekla je za HuffPost. Istaknula je "Ako imate kućne ljubimce, promijenite kutije s pijeskom, operite njihovu posteljinu i usisajte"

\\folder\vezani_članak muškarac čisti ispred ulaza u zgradu Mix Profesionalna čistačica podijelila tri savjeta kako znati je li iznajmljeni apartman zaista čist

2. Rasvjeta
Dobro osvjetljenje pomaže u stvaranju atmosfere dobrodošlice u vašem domu, a vaši će gosti to primijetiti, rekla je dizajnerica interijera iz Los Angelesa Megan Hersch.
Ističe kako prigušeno osvjetljenje može biti mračno i odbojno, već bi vaš dom trebao biti osvjetljen i vedar. Savjetuje kako je taj proces jednostavan, samo treba dodati pokoju stolnu ili ukrasnu lampu ili povećati voltažu nekih žarulja.
Pokušajte inkorporirati različite izvore svjetla, ako zabavu organizirate preko noći. Za dnevne druženja razgrnite zastore i podignite rolete kako biste napravili ugodnu, svijetlu i toplu atmosferu.

3. Nered
Gosti će na prvi pogled primijetiti koliko je vaš prostor uredan ili neuredan. Uređivanje zajedničkih prostorija i uklanjanje nereda s sa stola i kuhinjskih šankova može pomoći u stvaranju opuštajuće atmosfere.

4. Čistoća kuhinje i kupaonice
Ne morate se upuštati u iscrpno dubinsko čišćenje svakog kutka vašeg domu, prije nego što dozovete ljude, ali osnovno čišćenje kuhinje i kupaonice ostavit će dobar dojam. Sve bi bilo dobro malo prebrisati, a oslanja se i na miris vašeg doma.

5. Sobne biljke
Uključivanje malo zelenila u uređenje vašeg doma dodaje jarke boje i teksture prostoru koji će gosti cijeniti. Osim toga, sobne biljke imaju svojstva podizanja raspoloženja, što će pomoći u kultiviranju dobre energije za vaše okupljanje.

\\folder\vezani_članak pranje i sušenje plahti Report Stručnjak za san otkriva koliko često treba prati plahte, deke, poplune i ostali „pribor“

6. Hodnik
Većina domova ima tradicionalan ulaz kroz hodnik, a dizajnerica interijera iz Los Angelesa Brooke Spreckman, , preporučuje da on bude osebujan. Budući da je to prva soba koju gosti primijete kad uđu, to je prilika da učinite nešto privlačno i neobično. Možete se poigrati s kreativnijim oblikom rasvjete, uzorak poda ili zida može biti neobičan, a umjetnine mogu biti velike.

7. Zanimljiv namještaj
Bilo da je starinska komoda ili fotelja, neki su komadi namještaja jednostavno zanimljivi i potiču goste na razgovor.

8. Prazni zidovi
Prema Hersch, goli zidovi mogu biti malo neugodni. Dodavanje umjetnina i uokvirenih fotografija može učiniti čuda za prostor.
“Ući u dom za koji se čini da se netko još nije uselio nije baš dobar osjećaj”, rekla je. “Vrijedi potrošiti malo vremena i novca na umjetnine.“. Ukrasiti zidove fotografijama, slikama i posterima ne mora biti skupo i komplicirano, samo treba pronaći što vam se sviđa i time ukrasiti zidove i pokazati malog svog karaktera.

Na ovo gosti ne obraćaju previše pozornosti

Neke stvari gosti odmah primijete, a ove im stvari nisu zapravo toliko važne i ne treba na njih trošiti previše vremena.

1. Ukrasi i dekorativni detalji
Nekoliko stručnjaka slaže se da gosti često zanemare male ukrasne elemente.

"Nitko neće primijetiti ako vaza nije pažljivo postavljena ili ako je jastuk savršeno namješten", rekao je Primm. "Male stvari kojima smo možda opsjednuti u našim domovima su stvari koje vaši gosti možda neće ni pogledati.".

\\folder\vezani_članak role wc papira pobacane jedne na drugu Report Potvrđen je ispravan način postavljana toaletnog papira! Ovako treba okrenuti rolu toaletnog papira

Kao domaćinu najbolje vam je skloniti sve ukrase i predmete s površina koje bi mogle koristiti vašim gostima. Raščistite stol ili kuhinjski pult kako biste im osigurali više mjesta da ostave svoje stvari i kako se ne bi osjećali nagužvano.

2. Koliko ste temeljito očistili
Što se tiče čišćenja prije dolaska gostiju, učinite što možete, ali pokušajte se ne opterećivati time previše.
Gosti zapravo ne primjećuju koliko je vaš prostor čist ili nije. Nitko neće primijetiti ako vam je polica s knjigama prašnjava.

3. Spavaću sobu
Bez obzira na to što tvrde mame diljem svijeta, gosti vam neće ulaziti u spavaću sobu. Tako da se ne trebate brinuti oko stolca punog odjeće ili postavljenog kreveta.

4. Elegantno jelo i posuđe
Ne isplati se razbacivati skupim tanjurima ili srebrnim priborom za goste na večeri, rekao je Hersch. Zašto trošiti novac na nešto do čega im nije stalo. To ne znači da im možete poslužiti piće iz očišćene staklenke majoneze, već posuđe ne treba biti otmjeno i raskošno. Uz pravu atmosferu na zabavi dovoljne su vam i papirnate čaše i tanjuri.

Sada znate što vaše goste zanima u vašem domu, a za što ih nije briga. Ipak, poanta cijele priče je da se ne treba previše brinuti oko izgleda i čistoće vašeg doma, već brigu prebaciti na druženje, atmosferu i stvaranje lijepih sjećanja s vašim gostima.