Report

lokalno

Aside Banners

Sutra svoje stare stvari možete donirati Muzeju odbačenih predmeta, a pritom udomiti tuđe

Piše , Objavljeno

Predmeti koji vam više ne služe i ne trebaju ne moraju nužno završiti na otpadu, možete ih donirati Muzeju odbačenih predmeta koji će sutra, u petak 25. listopada, otvoriti svoja vrata na samo jedan dan u Velikoj Gorici, na adresi Zagrebačka 6.

letak (002)

Što je to Muzej odbačenih predmeta?

Muzej odbačenih predmeta interdisciplinarni je projekt velikogoričkog obrta Plartofrma i udruge Trećeporostor iz Zagreba kojim se nastoji povezati kulturu i umjetnost s područjima ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija. Kroz kulturne sadržaje jača se svijest građana o održivom razvoju i zero waste konceptu. Projekt ima za cilj uspostaviti i afirmirati novu publiku povezivanjem kulturnih sadržaja, ekološkog društvenog djelovanja i novih tehnologija, a pojedinac iz uloge pasivnog promatrača/korisnika/konzumenta kulturnog sadržaja postaje aktivni sudionik u kulturnom procesu, u ovom slučaju izlagač.

Ono što razlikuje ovaj Muzej od standardnih muzeja je to što je on virtualan, nalazi se samo na webu i sutra otvara svoj Pop up ured u Velikoj Gorici na jedan dan gdje će prikupljati vaše predmete, a pritom će se iste izlagati, a vi ćete ih moći i udomiti.

O ovom zanimljivom projektu porazgovarali smo s njegovim autoricama, Anom Katulić i Irenom Boćkai.

Kako je došlo do ove inicijative i koji joj je cilj?

Prošle godine, sasvim slučajno, na jednoj kavi na kojoj smo pokušavale osmislili koncept za jedan drugi projekt. Trebalo je vremena dok i nama samima nije postalo jasno što konkretno želimo, a onda je počelo kucanje na vrata institucijama, ministarstvu i gradovima koji bi nas financijski podržali. Prva je to učinila Velika Gorica, zbog čega projekt kreće upravo iz ovog grada,govori nam jedna od autorica projekta Ana Katulić.

ana katulic (002)

„Želimo probuditi svijest građana o tome da “smeće” nije samo ono što svakodnevno akumuliramo, poput bio otpada, plastike, stakla  već da je smeće sve ono što (za nas osobno) više nema vrijednost“, dodaje autorica i izvođačica Irena Boćkai.

Sutra će Muzej imati i svoju fizičku lokaciju gdje će građani moći donositi svoje stvari i biti sami sudionici izložbe. Kakve sve predmete mogu donirati i kakav je koncept?

Naše je pravilo: jedna osoba- jedan predmet- jedna priča. Poželjno je da predmeti budu male ili srednje veličine (minijature) i da imaju, za njihovog donositelja, osobnu priču. Ne želimo da građani pune muzej rješavajući se svog smeća. To su oni predmeti, a ima ih svatko od nas, koje premećemo negdje po kućama i stanovima, nekad su za nas imali emotivnu ili dekorativnu vrijednost, a sad ih se zbog tog sentimenta teško rješavamo. Zato pozivamo građane da ih doniraju Muzeju odbačenih predmeta i mi ćemo im dati novu vrijednost, muzejsku, a po otvorenju izložbe postoji mogućnost posjetitelja/publike da udome predmet koji im se sviđa ili čija će ih priča zainteresirati.

Izlošci će biti izloženi na jedan dan, u privremenom uredu u Velikoj Gorici, ali će stalno biti dostupni u našem virtualnom muzeju. Nadamo se ovaj koncept seliti po drugim gradovima i tako uključiti publiku u tim sredinama, dati im jedan drugačiji doživljaj umjetnosti i uključiti ih kao sudionike u umjetnički sadržaj.”

irena bockai (002)

Postoji li u planu možda i neki stalni muzej koji bi izlagao ovakve stvari kao što to radi i Muzej prekinutih veza?

Ono što želimo ovim projektom je maknuti „muzej“ iz institucije, dematerijalizirati ga i deinstitucionalizirati, staviti ga u virtualni prostor, na web, gdje je svakome u svako vrijeme dostupan i potpuno besplatan. Njegova čar jest u tome što svoja fizička vrata otvara na jedan dan u raznim hrvatskim gradovima i to je jedina prigoda kad u tom gradu građani mogu donijeti predmete, pogledati izložbu i popratni umjetnički performans. Za razliku od Muzeja prekinutih veza ovaj muzej nema stalni postav, njegov je postav cirkularan; novi predmeti ulaze, a kad ih netko poželi udomiti ili dati im drugu vrijednost i sadržaj, izlaze iz postava.”

Ana i Irena, hvala vam, čestitamo na inicijativi i sutra želimo što više zanimljivih predmeta i priča.

 

TAGOVIMuzej odbačenih predmeta reciklaža stare stvari Velika Gorica zero waste