Report

Ajmo tigrovi!

Aside Banners

Svaka nam čast: Populacija divljih tigrova u porastu po prvi put u posljednjih 100 godina!

Piše , Objavljeno

Jedna od najljepših i najugroženijih životinja na svijetu možda ipak ima šansu da preživi dovoljno dugo da ju i naši unuci mogu gledati!

tigar 2Čak i ako niste ljubitelji velikih mačaka, morate priznati kako je divlji tigar (Panthera tigris) uistinu veličanstvena životinja, kojoj god podvrsti pripadao. Donedavno na vrhu hranidbenog lanca kao najveći predator Azije, zbog svojeg se krzna, glupih narodnih običaja i vjerovanja te uništenja staništa tigar našao na rubu izumiranja, a mnoge su se države (poput Kambodže prošli tjedan) morale pomiriti s time da njihovim džunglama više ne love ove divovske mačke. Da, ne možemo pobjeći od zla koji smo im učinili kao vrsti, ali možda možemo barem pokušati zaustaviti njihovo istrebljenje. Ili čak i preokrenuti proces?!

MM766 Tigers in Bandhavgarh Natl Park India

Izgleda da se i to može! Nedavno održana 3. azijska konferencija o zaštiti tigrova je tako donijela zaključak kako je trenutna populacija divljih tigrova 3 890, što je značajni porast u odnosu na 2010. godinu kada je brojka bila 3 200. Radi se o prvom povećanju populacije ovih životinja u posljednjih 100 godina, a svi se nadamo kako će se ovi trendovi nastaviti. Izgleda kako su veliki napori i novci uloženi u očuvanje tigrova i njihovih staništa te upozoravanje lokalnog stanovništa i kažnjavanje krivolovaca ipak urodili plodom, a posebno je znakovito povećanje populacije u Rusiji i Indiji, dvije države koje su se i prije ponosile najvećim brojkama.

populacija

Na žalost (ili sreću), same brojke ne znače mnogo jer ovise o mnogo faktora. Naravno da to nisu svi pobrojani primjerci i da ih može biti i više (ali i manje, statistika je gadura), ali pitanje je je li ovo povećanje populacije zapravo samo rezultat bolje metodologije, istraživanja i pobrojavanja jedinki u odnosu na prije 6 godina? Možda se ukupna populacija zapravo smanjila, ali je to prikriveno većim brojem pobrojanih jedinki ili manjkavim statističkim pretpostavkama? Nadamo se kako tome nije tako! Drugi je problem što se u ovakvim situacijama malo govori o tome kako su staništa tigrova postala iznimno izolirana i fragmentirana te kako takva situacija među ostalim problemima svakako uzrokuje i onaj lakšeg ilegalnog izlova. Drugim riječima, rat za spas ovih životinja je tek započeo, a nadamo se kako će pobjednik ipak biti one same. Kažu da je cilj za 2022. godinu povećati populaciju na 6 000 divljih jedinki, a mi im držimo fige. Go go Tigers!

TAGOVIazija divlji tigar istrijebljenje izumiranje mačke očuvanje priroda tigar životinje

Komentiraj