Report

Puf, puf... pa navali na čevape!

Aside Banners

Svaki put nakon pušenja poharate frižider? Znanost sada zna zašto vas marihuana čini gladnima!

Piše , Objavljeno

Kada se naduvaju neke opake travulje, Ameri obično kažu da imaju “munchies“, iliti glad koju utažiti može jedino hrpa brze hrane, grickalica i ostalog smeća. Znanost tvrdi da to nije slučajnost!

marihuana

Od kada su prvi prašumski ljudi skužili da se listovi i cvjetovi/pupoljci određenog bilja mogu pušiti i izazvati stanje blaženstva, postoji i potreba da se nakon konzumacije takve vegetacije (govorimo o marihuani, za one koji do sada nisu skužili) nakrka svom hranom koja vam dođe pod ruku. Jagode s majonezom? Može! Smoki sa špagetima? Naravno! Koja god kombinacija padne na pamet, dobro je došla, jer glad nakon napušavanja se mora utažiti na bilo koji način!

Kako se ozbiljna znanost donedavno nije bavila marihuanom, jer hej, trebalo je izmisliti sve te načine kako što efikasnije i bolje pobiti velike količine ljudi, nismo znali zašto se nakon pušenja marihuane javlja ta neutaživa glad. No, međunarodna ekipa znanstvenika sada je otkrila da nakon konzumacije trave, naše tijelo misli da gladuje. To se događa zato jer njezin glavni sastojak, THC, ‘napada’ centre u mozgu odgovorne za osjetila, zbog čega se povećava osjetljivost njuha i okusa, što naposljetku vodi i do povećanja apetita. Ista je stvar i u “običnom” životu kada vam zamiriši svježe pečenje ili fina sarmica, pa dolazi do momentalne želje da se u gladna usta utrpa što više hrane.

Zapravo, niste gladni ali mozak ‘misli’ da jeste

Istina, istraživanje je obavljeno na miševima, ali vjeruje se da isti princip djeluje i kod ljudi. Tako su znanstvenici promatrali skupinu miševa koje su hranili THC-om i skupinu koju nisu, te su skužili da ovi ‘nadrogirani’ duže vremena provedu njušeći svoju hranu, te naposljetku i pojedu znatno više od svojih ‘čistih’ kolega, što je potvrđeno i kontrolnom grupom miševa kojima su iz mozga uklonjeni receptori na kanaboide, pa nisu niti osjetili učinak THC-a.

marihuana

Naravno, ovakva istraživanja nemaju primaran cilj u reklamiranju čipsa, hamburgera i ostale hrane omiljene među travarima, već je pozadina i dalje medicinska. Tako se vjeruje da bi ova saznanja mogla pomoći pacijentima oboljelima od raka i onima koji pate od poremećaja prehrane, da nakon nekoliko dimova ljekovite biljke povrate svoj apetit. Istina jest da marihuana u sebi krije još mnoštvo tajni, koje ćemo valjda uskoro početi otkrivati. Nego, ima li tko šta za grickati?

TAGOVIapetit glad kanabis marihuana munchies trava

Komentiraj