Report

Za ove halove ne trebaju vam droge

Aside Banners

Nije droga, ali… Znate li da ste barem jednom u posljednje vrijeme doživjeli prave halucinacije?

Piše , Objavljeno

Općenito se smatra da halucinacije moraju biti nekakve čudne boje i oblici koji se izmjenjuju nakon uzimanja određenih droga, no one se često događaju same od sebe i to svima nama!

halucinationsWikipedia kaže da je halucinacijanajčešće vizualni ili auditivni osjetilni događaj koji nastaje bez odgovarajuće objektivne čulne stimulacije“, što onako narodski znači otprilike da čuješ i vidiš stvari, pojave, živa bića i događaje kojih tamo nema. Mi s ovom pojavom najčešće povezujemo halove inducirane uzimanjem droga poput halucinogenih gljiva i LSD-a ili s nekim neurološkim poremećajima (shizofrenija), no u stvarnosti se one događaju mnogo češće nego što smo mislili i gotovo nitko nije imun na njih.

Jedna od takvih pojava značajna je za doba u kojem živimo, a radi se o tome da je (skoro) svatko od nas u proteklih nekoliko mjeseci čuo zvonjavu mobitela ili njegovo vibriranje, iako se to u stvarnosti nije dogodilo. Da, da… svi smo mi “natripani” i teško da možemo učiniti išta vezano uz to! Dakle, ne morate vidjeti duhove ili bijele miševe koji plešu step, dovoljno je staviti mobitel u džep (pogotovo kada očekujete neki poziv) i sačekati par minuta da po prvi put “čujete” ili “osjetite” poziv koji ne dolazi…

Kako bi dokazali da se ne radi o izoliranim slučajevima te da je ova pojava znakovita za gotovo sve ljude, grupa se američkih studenata medicine prijavila za istraživanje koje je godinu dana pratilo hoće li im se dogoditi bilo kakva “mobilna halucinacija“, a prije nego su započeli, već ih je 78% prijavilo kako su do sada imali osjećaj vibriranja mobitela, iako se to nije dogodilo. Nakon tri mjeseca, čak ih je 96% osjetilo vibriranje, dok je nakon šest mjeseci njih 88% čulo zvonjavu koje nije bilo. U narednih je šest mjeseci ta brojka pala za par postotaka, ali i dalje se radilo o gotovo svakom ispitaniku.

mobiteli

Razlog je zapravo prilično jednostavan: kombinacija navike i iščekivanja poziva uz uvjete malo jače buke, stresa i kretanja dovoljni su da si čovjek zabrije kako mobitel zvoni, a stručnjaci tvrde kako nema nikakvih razloga za zabrinutost. Ipak, dobro se sjetiti ovih podataka idući put kada se panično uhvatite za džep i brzo izvadite mobitel, samo kako biste se uvjerili da je ekran i dalje potpuno crn… nije da će vam spasiti život, ali barem znate da niste jedini koji halucinira!

TAGOVIdroga halucinacija melodija zvona mobitel smartphone tehnologija vibracija zvuk

Komentiraj