Report

izbor

Aside Banners

Svemirski strip junaci

Piše , Objavljeno

Pred vama je kozmički sempler svemirskih strip naslova, od klasičnih junaka, preko megalomanskih Marvelovih i DC-jevih svemira, do europskih, alternativnih serijala. Zakoračite u stripovski svemir, jednako širok i raznolik kao i ovaj koji održava naše postojanje.

Istraživanje svemira i svijet stripa idealan su par, jer ne postoji medij koji dopušta toliku slobodu mašte poput devete umjetnosti. Dok knjige i romani od čitatelja zahtijevaju korištenje vlastitog mozga za vizualiziranje radnje, strip tu radnju direktno predstavlja onako kako treba izgledati, a za razliku od filma, ne ovisi o budžetu filmskog studija i specijalnim efektima.

Space Ghost

Space GhostBilo bi neprimjereno govoriti o svemirskim super junacima bez spominjanja Svemirskog Duha osobno, jednog od originalnih stanovnika Cartoon Networka, Space Ghosta. Za Hanna-Barberu i CBS osmislio ga je Alex Toth sredinom šezdesetih, a crtana serija je debitirala ’66. Jeftina animacija i tupave avanture trajale su pune 42 epizode, reprizirane su milijardu puta, te su bile dio sastavnog programa ranog Cartoon Networka.

Space Ghost je dobio drugi život 1994., kad se na CN-u skupila ekipa mlađih animatora i od scena iz starih epizoda Space Ghosta napravila novu satiričnu emisiju, talk-show Space Ghost Coast to Coast, gdje je čuvar galaksija preko satelitskog prijenosa na monitoru intervjuirao široku paletu zvijezda, od Jima Carreya do Thoma Yorkea, a pokojni velikan Macho Man Randy Savage je posudio glas sijedom i bradatom djedu Space Ghosta. DC Comics je 2005. objavio mini-seriju, koju je izvrsno ilustrirao Alex Ross, i to je do danas najozbiljnije izdanje ovog svemirskog super heroja.

Thanos i Galactus

Thanos i GalactusZagazimo malo u Marvel Universe, jer je to stripovski kontinuum krcat svemirskim likovima, a ima ih dovoljno da ispunite čitavu enciklopediju. Jedan od najsnažnijih kozmičkih entiteta, rođen na Saturnovom mjesecu Titanu među nad-ljudima Eternals, Thanos je rano shvatio monstruoznost svoje pojave, te postao opsjednut smrću i nihilizmom. Njegovi se putevi često isprepliću sa Galactusom, polu-bogom koji proždire galaksije i planete, starijim od Velikog praska, najvećim negativcem Marvel Universa.

Silver Surfer

Silver SurferPriča o Galactusu vodi nas do Silver Surfera. Nekoć znan kao astronom Norrin Radd, Silver Surfer sklopi dogovor sa Galactusom i postaje njegov kozmički glasnik, i na taj način spašava svoju planetu Zenn-Lu od Galactusovog proždiranja.

U potrazi za novim planetima koje Galactus može pojesti, Silver Surfer dolazi na Zemlju, tamo se susreće s Fantastičnom četvorkom, a oni ga rehabilitiraju i oživljavaju dobrotu koju nosi u sebi, zbog čega Silver Surfer odbacuje Galactusa, a ovaj ga proklinje vječnim egzilom na Zemlji, daleko od matičnog planeta.

The New Gods

The New GodsIako su svemirske avanture znatno više zastupljene kod Marvela, DC Universe također ima široku selekciju kozmičkih bića. The New Gods božanska su bića ‘planeta blizanaca’, New Genesisa i Apokalipsa. Dok New Genesisom vlada harmonija pod vodstvom Highfathera, Apokalips je mračan distopijski svijet kojim upravlja tiranin Darkseid. Dva planeta su nekoć bila jedan, prije smrti Starih bogova.

Darkseid je ključni igrač DC Universa, zla sila koja uz pomoć armije para-demona želi uspostaviti apsolutnu vlast nad čitavim Svemirom i izbrisati postojanje slobodne volje. To su priče o ratovima bogova, od Wonder Woman i Amazonaca do stanovnika Kriptona i Supermana.

Unicron i Primus

Unicron i PrimusDalje od Marvela i DC-a, tu je svemir Transformersa, a i oni imaju svoje kozmičke polu-bogove, koji su bazirani na robotskom obliku života. Unicron je jedan od glavnih negativaca u svijetu Transformera, gigantski robot planetarnih proporcija koji, slično Galactusu, mora utažiti glad, a to znači da jede planete, te često koristi usluge Decepticona.

Unicrona i njegovog brata Primusa stvorio je The One, više-dimenzionalni entitet sastavljen od Reda i Kaosa. Kako su starili, Unicron i Primus su evoluirali u mehaničke entitete, gigantske robote koji mijenjaju oblik. Unicron je razarač, božanstvo mraka i zaštitnik Decepticona, dok je Primus donositelj svijetla, zaštitnik svih mogućih Svemira, stvoritelj Transformera, dakle i pozitivaca Autobota.

Flash Gordon

Flash GordonFlash! A-ah, savior of the Universe! Klasični strip junak iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata, Flash Gordon je vječan. I to ne samo zbog kultnog filma potkovanog epskom glazbom Queena, već zbog toga što ga je stvorio strip-velikan Alex Raymond, tvorac još jednog legendarnog junaka, detektiva Ripa Kirbyja. U razdoblju kada je popularnost znanstvene fantastike rapidno rasla, a tehnologija postajala dio svakodnevnog života, Flash Gordon je bio idealan lik za sve one koji su gledali u zvjezdano nebo i maštali o svemirskim putovanjima.

The Metabarons

The MetabaronsThe Metabarons je SF strip kojeg je osmislio Alejandro Jodorowsky, autor bogatog opusa koji uključuje tone stripova, ali i filmova poput Santa Sagre, a zamalo je režirao i Dune. Radnja se vrti oko dinastije savršenih galaktičkih ratnika, The Metabarons. Njihove priče dio su serije The Incal koji se zbiva u Jodoversu, svemiru kojeg je osmislio Jodorowsky. Svaki Metabaron je savršeni lovac na glave, kojeg po rođenju otac unakazi kako bi naučili trpjeti bol, a ud koji je unakažen biva zamijenjen mehaničkim, zbog čega su svi Metabaroni dijelom kiborzi. Sin u potpunosti nasljeđuje oca tek nakon što ga ubije u borbi.

Valerian i Laureline

Valerian i LaurelinePierre Christin je pisac, a Jean-Claude Mézières je crtač ovog dugovječnog francuskog SF strip serijala koji prati prostorno-vremenske avanture Valeriana i njegove partnerice Laureline. Dok je Valerian anti-heroj koji prati naređenja šefova čak i kada zna da ne radi pravu stvar, Laureline je heroina superiorne inteligencije i visokih moralnih vrijednosti. Ovaj serijal je startao ’67., prožet je humorom, kombinacijom svemirske opere i putovanja kroz vrijeme, a jako često implementira liberalne i ljevičarske ideale.

Dan Dare

Dan DareDok Amerikanci imaju Flasha Gordona, Britanci imaju Dana Darea, SF junaka koji se prvi put pojavio 1950. godine, a osmislio ga je Frank Hapston, koji je učinio ovaj strip popularnim ne samo zbog detaljnih ilustracija, već i zbog kompleksnih, dugih priča. Pukovnik Daniel McGregor Dare glavni je pilot Inter-planetarne zvjezdane flote u futurističkim devedesetim godinama prošlog stoljeća, poznat po hrabrosti, iskrenosti, te poznavanju borilačkih vještina. Strip je vidio nekoliko inkarnacija, dok su avanture Dan Darea postale su radijska serija, CGI televizijska serija, a Warner Brothers priprema filmsku verziju, sa Samom Worthingtonom u glavnoj ulozi. Hoće li to biti novi Flash Gordon ili ozbiljan SF naslov, vrijeme će reći.

TAGOVIAxe svemir strip svemir

Komentiraj