Report

Pravo čudo

Aside Banners

Tajni stan na vrhu Eiffelovog tornja – istina ili mit?

Biste li nam vjerovali ako vam kažemo da u Eiffelovom tornju postoji potpuno namješten stan? Ne bismo ni mi, ali činjenica je da postoji.

Piše , Objavljeno

Kada je Eiffelov toranj otvoren 1889. godine, arhitekt Gustave Eiffel je postao slavan diljem svijeta, ali uskoro je otkriveno nešto nevjerojatno zbog čega su mu svi zavidjeli. Eiffel je u tornju sagradio maleni stan blizu vrha modernog svjetskog čuda. Takav penthouse nema ni Hugh Hefner.

eiffelapart

Stan nije velik, ali je bio uređen poprilično simpatično. Ulja na platnu, drveni namještaj i veliki klavir upotpunjuju prostor, a pariška elita je oduvijek htjela biti dio te ugodne atmosfere. Eiffel je zaprimio basnoslovne ponude za svoj stančić, čak i za jednu noć su se nudile nezamislive svote novca. Redovno je odbijao ponude i zvao je samo prestižne goste kao što je Thomas Edison (vjerujemo da je Tesla imao pametnijeg posla od landranja po Parizu).

lutke eiffel

Danas i posjetitelji mogu baciti oko na Eiffelov stan koji je više-manje namješten jednako kao i na prijelazu stoljeća. Prvi pogled na fotke stana nas je zbunio jer su ondje sjedila dva elegantno odjevena gospodina zapela u vremenu, ali nakon što je objašnjeno kako su to lutke Eiffela i Edisona, ipak nam je bilo lakše.

Niš' se ne bojte, to je samo lutka. Nije Edison ponio nikakav fotić u boji

Niš’ se ne bojte, to je samo lutka. Nije Edison ponio nikakav fotić u boji.

O Eiffelovom tornju

1024px-Eiffel_tower_from_trocadero

Eiffelov toranj je sagrađen 1889. godine za Svjetsku izložbu i služio je kao ulaz u izložbeni prostor. U samim počecima svog postojanja, Toranj je nazivan beskorisnim i kritiziran je zbog svog industrijskog i hladnog dizajna, ali je ubrzo postao globalni kulturni simbol – kako samog grada, tako i Francuske.

TAGOVIarhitektura dizajn edison eiffelov toranj francuska misteriji Pariz tajne tesla

Komentiraj