Report

Jel sad jasnije?

Aside Banners

Naučite sve o teoriji Velikog praska uz ovu jednostavnu, ali poučnu animaciju

Piše , Objavljeno

Sigurno vam se više puta dogodilo da se nađete u društvu astrofizičara i Nobelovaca, te nemate reći niti jednu pametnu vezano uz teoriju Velikog praska. Pomoć stiže!

veliki prasak

Nemojte brinuti, niti najveći znanstveni umovi svijeta još uvijek ne mogu sa 100-postotnom sigurnošću reći što je to Veliki prasak, je li se dogodio i kako su tekli prvi djelići sekunde nakon nastanka našega svemira, a kamoli što je bilo prije tog velikog kozmičkog događaja, tako da činjenica da kao laici nemate gotovo nikakvog pojma o teorijama relativnosti, materiji/antimateriji i dvojnoj prirodi čestica i nije neki veliki problem.

Ekipa s Kurzgesagta ipak pomaže da ne hodamo svijetom k’o totalni tukci, pa u šest minuta simpatičnog videa ukratko objašnjava osnove teorije Velikog praska, barem što se tiče saznanja koja za sada imamo (a koja su jaaaaaako oskudna). Biti će tu riječi o kvarkovima, podjeli prirodnih zakonitosti, hadronima i leptonima i nastanku prvih atoma, a čak i u ovoj pojednostavljenoj verziji, trebati će vam nekoliko gledanja da pohvatate sve te, još uvijek iznimno apstraktne informacije. A onda papir i olovku u ruke, pa da vidimo koliko je stari Einstein fulao!

The Big Bang – edukativni video:

TAGOVIbig bang edukativni video einstein svemir teorija velikog praska veliki prasak znanost

Komentiraj