Report

Pomognimo im da imaju!

Aside Banners

Teški dani za ruske oligarhe: U samo 48 sati najbogatiji tajkuni izgubili 50 milijardi dolara

Piše , Objavljeno

Rusi su možda osvojili Krim, ali posljedice tog čina bi mogle biti daleko gore nego što su se njihovi vođe nadali. Prvi su na udaru, na svu sreću, njihovi oligarsi.

rusija1Ruskoj se ekonomiji ne piše dobro: taman su se ponovno uzdigli na razinu jedne od najvećih sila svijeta i bili su na putu postati prava prijetnja SAD-u kada su baš morali prisvojiti taj Krim i na sebe navući bijes i pripadajuće sankcije većine svijeta. Vladimir Putin je u tim paketima mjera protiv svoje moćne države vidio priliku da svima još jednom pokaže kako nije curica koja treperi pred svakom prijetnjom međunarodne zajednice, ali izgleda da ga njegova bahatost napokon dolazi glave. Vrijednost rublje vrtoglavo pada, kao i cijene nafte (koju Arapi ruše kako bi bili konkurentni Amerima i njihovim novim metodama “frackinga“) i plina, a sve se to odrazilo na ekonomiju i one koji o njoj najviše ovise: tajkune!

Tako je prvih 15 najvećih ruskih oligarha početkom tjedna u svega 48 sati izgubilo nevjerojatnih 50 milijardi dolara svog bogatstva! Najviše je u ovoj priči popušio kralj čelika Alexey Mordashov kojega su ove igrice stajale 996,7 milijuna dolara, a slijede ga drugi kralj čelika (ima Rusija čelika i za nekoliko kraljeva) Vladimir Lisin čiji se gubitci procjenjuju na 848,1 milijun dolara te donedavni najbogatiji Rus Alisher Usmanov koji je proizvodnjom željeza, ali i udjelima u raznim internet servisima (Twitter, Spotify, Airbnb) zaradio velikih 14,2 milijarde dolara da bi sada popušio 809 milijuna. Vlasnik nogometnog kluba Arsenal je tako prvo mjesto liste najimućnijih Rusa prepustio Viktoru Velksbergu koji, među ostalim, pod kontrolom drži najvećeg svjetskog proizvođača aluminija te tvrtku Renovo. Ostatak ekipe možete pogledati na Bloomberg’s Billionaires indeksu.

Alisher Usmanov - čovjek s 15 milijardi dolara i čak dva monitora!

Alisher Usmanov – čovjek s 15 milijardi dolara i čak dva monitora!

No, nećemo trošiti previše suza na ove ruske tajkunčine jer oni imaju dovoljno zelenjave da mogu spavati mirnim snom (jedino ako im Vladek ne odluči sve to uzeti). Ipak, iako je ruska ekonomija trenutačno u najkritičnijem stadiju i polagano tone u recesiju, niti ostali svjetski bogataši nisu imuni na ove promjene. Tako je trenutno treći najimućniji čovjek na svijetu Carlos Slim popljugao gotovo 3 milijarde dolara i sada u kasici-prasici ima svega 64,9 milijarde, a i Mark Zuckerbeg je osjetio kako je to naći se u minusu. On je tako ostao bez 1,34 milijarde dolara svog bogatstva i natjerao nas da se zapitamo: “Kakav je to osjećaš kada u dva dana ostaneš kratak za preko milijardu?!

TAGOVIbogataši bogatstvo kriza milijarderi novac oligarh recesija rusi rusija tajkuni

Komentiraj