Report

Fly me to the Mars...

Aside Banners

Spektakularni video preleta površine Marsa donosi ‘crveni planet’ na dlanu

Piše , Objavljeno

Snovi nas, koji jednoga dana želimo hodati po površini druge planete, vjerojatno nikada neće biti ostvareni, no ovaj virtualni prelet dobra je zamjena!

mars

Koliko god nam ambiciozni i optimistični istraživači mazali oči predviđanjima kako ćemo za “svega par godina biti spremni za odlazak na Mars“, prilično je jasno da o takvim pothvatima mogu razmišljati eventualno naša djeca ili unuci. Mi ćemo se pak morati zadovoljiti nekim drugim načinima posjete ove veličanstvene, crvene planete, a jedan od njih je i prelet omogućen snimkama istraživačke sonde The European Mars Explorer.

Spomenuta je sonda lansirana 2003. godine, a misija joj je bila dvogodišnje mapiranje površine Marsa. Nakon što je taj zadatak uspješno obavila, nastavila je svoju rotaciju oko planete i postala njen umjetni satelit, a vjeruje se da će slati podatke najmanje još godinu dana.

Sada, nakon što je Crveni planet obletila 12 500 puta i topografski mapirala gotovo svaki kamenčić, njemački joj je svemirski centar (DLR) odlučio odati svojevrsnu počast, izbacivanjem kratkog videa koji prikazuje površinu Marsa iz perspektive same letjelice, a kako bi sve ostalo ‘u obitelji’, pobrinuo se jedan od DLR kartografa, Stephan Elgner, koji je za video skladao hipnotizirajući soundtrack. Zato, zavežite pojaseve i spremite se na laganu vožnjicu iznad najdubljih kanjona i najviših planina našega Sunčevog sustava!

Mars showcase – DLR snimka:

TAGOVIAxe svemir crveni planet let iznad površine marsa mars satelit svemirska letjelica svemirska sonda

Komentiraj