Report

s jednom obrvom uzdignutom

Aside Banners

The Rock: Šampion naroda, akcijski heroj, kralj showbusinessa

Piše , Objavljeno

Dwayne The Rock Johnson! Jedan od najvećih akcijskih glumaca današnjice, sportaš, zabavljač, uzor mladima i zet kakvog bi svaka majka poželjela. Pogledajmo pobliže na životni put tog velikana.

Istovremeno promovira G.I. Joe: Retaliation gdje glumi uz legendu Brucea Willisa, završio je snimanje novog Fast and Furious filma sa Vin Dieselom, sprema se za glavnu ulogu u novom filmu o Herkulesu – koji se snima u Mađarskoj i Hrvatskoj – te ide na WrestleManiu 29 kao aktualni WWE šampion, slaveći veliki povratak nakon deset godina odsutnosti od najzabavnijeg lažnog sporta ikad. Naoružan karizmom, The Rock je pokorio svijet s podignutom obrvom i fakerskim osmjehom na licu, i jednim ciljem: biti superzvijezda.

Dwayne Johnson The RockDjed Peter Maivia bio je kečer, otac Rocky Johnson bio je kečer, stoga je bilo logično da i Dwayne odabere istu karijeru, ali htio je biti i mnogo više od toga. The Rock se rodio u sunčanoj Kaliforniji, u obitelji afričko-američke i samoanske kombinacije, a zbog očevog posla mnogo puta se selio. Diplomirao je kriminologiju i psihologiju u Miamiju, gdje je na faksu igrao američki nogomet, a u tom sportu je i započeo profesionalnu karijeru, igrajući za kanadski Calgary, jer ga NFL nije htio. Draftao ga je Vince McMahon, vlasnik danas najveće kečerske organizacije, WWE. McMahon je vidio veliki potencijal u Dwayneu, i htio ga je predstaviti kao prvu treće-generacijsku zvijezdu, budući da su mu djed i otac bili u istom biznisu.

Mladi Rocky: S 15 godina i na faksuBilo je to 1996. kada je Dwayne pod imenom Rocky Maivia, kombinacijom imena njegovog oca i djeda, debitirao u WWE ringu. Prije debija trenirali su ga članovi rodbine poput legendarnog Yokozone, a u početku nije bio nešto osobito dobar u kečerskom ringu, a iako je predstavljao pozitivca, i bio face, publika ga je mrzila i skandirala mu ‘Rocky je sranje‘, te ‘Umri Rocky, umri‘. The Rock je zato imao prirodni talent za glumu i govorništvo, te okrenuo svoju karizmatičnost na tu stranu, postao je heel, negativac u ringu, formirao Black Power grupu zvanu Nation of Domination, te zahtjevao da ga se više ne oslovljava kao Rocky, već The Rock, dok je o sebi pričao u trećem licu.


Majstor ceremonije: Ova fan-made kompilacija dostojno predstavlja neke od najboljih promotivnih govora koje je The Rock održao za (kako kaže) ‘milijune… i milijune’ svojih obožavatelja.

Ta formula je uspjela, i The Rock je rođen kao cool negativac s uzdignutom obrvom, koji govorom može zapaliti publiku na koji god način želi. Ubrzo je uhvatio sekundarnu WWE titulu, onu interkontinentalnog šampiona, gdje je došao do jedne veoma bitne prepreke, čovjeka zvanog Stone Cold Steve Austin. Obojica su bili gladni slave i konstantno se natjecali u tome tko će biti bolji u ringu, ali i na mikrofonu, te su uspjeli stvoriti najveće rivalstvo koje je ovaj lažni sport vidio još od Hulka Hogana i Macho Mana. McMahon je tada imao opasnu konkurenciju – WCW milijardera Teda Turnera, koji je imao dovoljno novaca da kupi Hogana, Macho Mana i bilo koga drugog, a njegov Nitro se svakog ponedjeljka navečer borio protiv WWE Raw, te gotovo redovito pobjeđivao u borbi za gledanošću koja se danas naziva Monday Night Wars.

The Rock i njegov teksaški rival Austin ubrzo su svoje rivalstvo prebacili na borbu za glavnu WWE titulu, i uz mnoge stolice u glavu, razbijene stolove i prolivene pive uveli Attitude Eru, te zgazili WCW u gledanosti do te mjere da je McMahon kupio svoju konkurenciju i do danas praktički drži monopol u sferi sportske zabave.


Prije deset godina: The Rock i Stone Cold Steve Austin susreću se po treći put na ‘najvećoj pozornici ikad’, WrestleMania 19. Dwayne se tada prvi put vratio iz Hollywooda, a nedugo nakon ovog nastupa fokusirao se na glumačku karijeru, dok je Austin morao u penziju zbog višestrukih ozljeda vrata i koljena uzrokovanih dugogodišnjim bacanjem po ringu.

Kao lajav i jako komičan lik, The Rock je 2000. godine zainteresirao mainstream svijet showbusinessa, te sa Wyclef Jeanom snimio pjesmu It Doesn’t Matter, naslovljenoj po njegovoj popularnoj uzrečici. Vodio je jednu epizodu Saturday Night Livea, gdje je bio toliko dobar da je počeo primati ponude iz Hollywooda. Borio se protiv Seven of Nine u Star Trek: Voyageru, te glumio svojeg oca Rockyja u Ludim sedamdesetima, a čak su postojali planovi da glumi Johnnyja Brava u igranom filmu.


Protiv Seven of Nine: Prije akcijskih hitova, The Rock je bio sretan i s epizodnom ulogom u Star Trek: Voyageru.

Sve je manje bio u ringu, a sve više u Hollywoodu, te uz Kralja škorpiona i The Rundown počeo nizati hitove, od akcijskih poput Walking Tall, do obiteljskih, poput The Tooth Fairy. Također, sve je manje bio The Rock, a sve više Dwayne, i negdje do komedije The Other Guys držao je svoj kečerski lik daleko od Hollywooda. Međutim, status akcijske i WWE zvijezde idu jedno uz drugo, a Dwayne je kao uspješni poslovni čovjek vidio priliku da spoji oboje, te se prije dvije godine vratio u ring kako bi izazvao Johna Cenu, glavno WWE ime današnjice, na meč koji se treba odviti tek godinu dana kasnije. Imali su meč na WrestleManiji prošle godine, i The Rock je pobijedio, te se zakleo da će opet postati šampion. Godinu dana kasnije, ide na WrestleManiju 29 kao šampion, nakon što je pobijedio straight edge buntovnika CM Punka, i to opet protiv Cene. Zašto? Zato što može: snimiti filmski hit, biti kaskader u ringu, privući desetke tisuća gledatelja u sportsku arenu i uvjeriti milijune gledatelja da kupe PPV event. On je The Rock, samoprozvani ‘naj-elektrificirajući čovjek svijeta zabave‘ i njegova misija je apsolutna dominacija.

Dan bez teretane: Onaj dan kad ne vježba, The Rock ždere. Hrpa palačinki, hrpa browniesa ili dvanaest pizza, odabir je težak, porcije su velike.2013: The Rock brani WWE titulu protiv Johna Cene

Dok čeka WrestleManiju, promovira reality show The Hero, te novi G.I. Joe film gdje glumi Roadblocka, na ljeto ćemo ga gledati u Pain and Gain Michaela Baya te Fast & Furious 6, a dok to igra u kinima, u Mađarskoj i Hrvatskoj će snimati Hercules: The Tharcian Wars. Dwayne The Rock Johnson već je odradio dovoljno za nekoliko karijera, ne vidi mu se kraj, a tek je napunio četrdesetu godinu. If you smell… What The Rock… Is cooking.

Korisni linkovi:
The Rock na Fejsu
The Rock na Twitteru

TAGOVIbiografija dwayne johnson Dwayne The Rock Johnson kečeri the rock wrestling

Komentiraj