Report

Zovite Muldera!

Aside Banners

Tko je i zašto stvorio ove misteriozne kamene krugove usred ničega?!

Piše , Objavljeno

Diljem se svijeta nalazi hrpa misterioznih antičkih građevina i struktura za koje sa sigurnošću ne znamo niti podrijetlo niti svrhu, a takvi su i kameni krugovi u Jordanu.

Circle 3 (Shaubak)Stonehenge, glave na Uskršnjim otocima, Nazca linije i druge neobične strukture već desetcima godina fasciniraju istraživače i obične ljude diljem svijeta, a niti uz najsuvremeniju tehnologiju i nova povijesna saznanja ne možemo sa sigurnošću tvrditi tko ih je, kada i zašto stvorio. Jedan od pomalo zaboravljenih i nepravedno ignoriranih misterija su i ogromni kameni krugovi u Jordanu kojih ima na stotine (pa čak i tisuće) te se nalaze usred ničega. Treba li ove strukture malo pomnije istražiti? Naravno!

Gotovo savršeno okrugle strukture prvi su put otkrivene 20-ih godina prošlog stoljeća i to zahvaljujući razvoju zrakoplovstva, pošto su se mogle primijetiti jedino iz zraka (nešto kao Nazca linije). Ove se građevine nalaze diljem Bliskog istoka, a najveća je njihova koncentracija u Jordanu gdje se od strane stručnjaka općenito nazivaju jednostavno Veliki krugovi. Novim istraživanjima je ustanovljeno da su ove kamene nakupine stare barem 2 000 godina, a mogle bi biti i daleko starije. Obično su promjera od 300-400 metara, a vjeruje se da su u svojem prvotnom obliku bile visoke barem metar-dva. Iako su danas samo jedva primjetne hrpice kamenja, vidljivo je kako na niti jednom dijelu nemaju nikakvih otvor, što dokazuje da nisu imali nekakvu gospodarsku primjenu (tipa, za čuvanje životinja).

Jordan Circle 2 Circle 1

Ipak, znanstvenici o njima ne znaju gotovo ništa konkretno. Vjeruje se kako su djelo jedne kulture ili kultura koje su bile vrlo bliske, a moguće je da su nastale prije nego su ljudi savladali umijeće pisanja. Osim samih krugova, diljem Bliskog istoka se nalaze i neki drugi oblici, među kojima su kotači, karike i višekilometarski zidovi kojima je funkcija potpuno nepoznata. Radi li se o nekakvim religijskim strukturama, vojno-obrambenim građevinama ili nečemu što su naši preci koristili za komunikaciju s vanzemaljcima (mnogo zanimljivija opcija od “bilo im je dosadno pa su slagali hrpe kamenja u krug“) teško je reći, ali nadamo se da ćemo jednog dana saznati odgovore!

TAGOVIantičko dosjei X misterij misteriozni krugovi neobično nepoznato

Komentiraj