Report

Topovsko meso

Aside Banners

Tko je jači, taj kači: Najveće svjetske vojske kroz povijest

Piše , Objavljeno

Od antičkih Sumerana do današnjeg SAD-a vrijedilo je pravilo da onaj koji ima vojsku uglavnom i vlada. A koliko je za tako nešto trebalo vojnika tijekom različitih perioda povijesti pogledajte u ovoj grafici!

normandijaZamislite istok Kine prije kojih 500-tinjak godina: dinastija Yuan je davna prošlost, a na vlasti je Veliki Ming, kraljevska loza koja je stvorila vjerojatno najrazvijeniju kulturu, ekonomiju i znanost ondašnjeg svijeta. Naravno, bogatstvo i prosperitet su iznimno poželjna dostignuća, tako da se uvijek nađe neki budalaš koji ih se pokuša domoći na lakši način, a ne treba zaboraviti niti stalnu potrebu za kontroliranim širenjem. Kako to postići kada imaš jednu od najvećih država onog vremena? Pa 1,3 milijuna vojnika je definitivno izvanredan početak, a ako vam se to s današnjeg stajališta ne čini kao neka brojka, uzmite u obzir kako je Otomansko Carstvo, s drugom najvećom vojskom tog doba, brojalo “bijednih” 160 tisuća duša.

Ovo je samo jedna od zanimljivosti koje se mogu iščitati iz vrlo jednostavne infografike Martina Vargića, koji je razvrstao najveće svjetske vojske od 2 500. godine prije Krista do sadašnjosti. Podjelu je uglavnom vršio na Zapad (Europa, Bliski Istok i SAD) i Istok (uglavnom Kina, Japan i Koreja), sile Osovine i sile Saveznika te demokratske i komunističke zemlje. U srednjem se stupcu nalaze godine kada je spomenuta vojska sijala strah i trepet, a broj vojnika je u tisućama pa eto… uživajte!

vojskaZanimljivo je vidjeti kako su prije Krista Azijati uglavnom imali barem duplo više vojnika nego ostali (europski, afrički i bliskoistočni) narodi s iznimkom Perzijanaca, a vrhunac postižu s već spomenutom dinastijom Ming. Do Drugog svjetskog rata se situacija mijenja pa Zapadnjaci bildaju svoje vojske, a tu prednjače Francuzi (Napoleonski ratovi), Ameri (Rat za neovisnost i Građanski rat), Rusi i Nijemci, koji 1918. godine imaju čak 5,3 milijuna vojnika! U Drugom se svjetskom ratu ponovno ruše rekordi, tako da zločesti dečki nacisti 1944. godine imaju gotovo 12,1 milijun vojnika, a rekord za najveću vojsku koja je ikada hodala kuglom zemaljskom ostvaruje SAD s nevjerojatnih 12,2 milijuna vojnika na samom kraju Velikog rata.

koreja

Kakva je situacija danas? Hladni rat je doveo do tijesne borbe između Amera i Rusa, dok su Kinezi negdje sa strane čuvali svojih 5+ milijuna vojnika, minoran postotak s obzirom na to koliko ih ukupno ima. U 2014. godini pak po broju vojnika u službi bez premca caruju nekadašnja braća: Južna Koreja (5,1 milijun vojnika) i Sjeverna Koreja (9,5 milijuna vojnika). Na svu sreću ili veliku žalost, moderno se ratovanje više ne oslanja toliko na krv i meso koje gine po bojišnicama već na visoku tehnologiju, robote i bespilotne letjelice, tako da bi bilo zanimljivo vidjeti kako će se situacija razvijati za par godina…

TAGOVIamerikanci bitke kinezi rat ratovanje svijet svjetske sile vojnici vojska

Komentiraj