Report

Aside Banners

Tommy Mattinson: Jedan je i nepobjedivi, svjetski prvak u kreveljenju!

Piše , Objavljeno

Što reći o zemlji koja je 500 godina porobljavala gotovo cijeli svijet, u isto vrijeme njegujući tradicije poput naganjanja komada sira niz brijeg i prvenstva u kreveljenju? Svaka im čast!

tommy-mattinson

U ruralnim si područjima Velike Britanije stanovništvo mora skratiti dane na bilo kakav način, jer kišno i maglovito vrijeme, u kombinaciji s izoliranošću, ne nudi prevelike šanse za zabavu. Tako se lokalci pojedinih krajeva već više od stotinu godina natječu u kreveljenju (gurning), a ova neobična ‘sportska’ disciplina svoj vrhunac ima na sajmu Egremont Crab u gradiću Egremontu, na sjeveru Engleske.

Shodno tradiciji, natjecatelji stavljaju glavu između konjskog ovratnika, te izobličuju lice što više mogu. U početku su pobjednici uglavnom bili oni koji su mogli što više izbaciti donju vilicu, te donjim usnama doći do nosa (Peter Jackman je krajem 90-ih povadio sve zube, kako bi bio što uspješniji), no dolaskom Tommyja Mattinsona, sve se promijenilo, te već 13 uzastupnih godina (još je dva puta pobijedio krajem 80-ih) ovo natjecanje ne zna za drugog prvaka.

Gurning – najružniji sport na svijetu:

Mattinson svake godine pobjeđuje s istim kreveljenjem, a on ga sam opisuje kao “mješavinu vanzemaljca i čovjeka-vuka“. Za takav mu izraz lica treba podosta vježbe, a priznaje da ga poslje velikih natjecanja boli glava i svi mišići u vratu. Ipak, njegov mu je neobičan talent priskrbio mogućnost da svoju grimasu izvede pred kraljicom Elizabeth, koja nije bila nimalo impresionirana.

TAGOVIgurning kraljica elizabeta natjecanje u kreveljenju neobično natjecanje sajam tommy mattinson velika britanija

Komentiraj