Report

Imal' tko jači

Aside Banners

TOP 10 Supermanovih najjačih neprijatelja – želimo ih sve na velikim ekranima

Piše , Objavljeno

Izvanzemaljac s crvenim plaštom je jedan od najstarijih, a ujedno i najpopularnijih stripovskih superjunaka. Rijetke su osobe koje ne znaju razlikovati pticu i avion od Supermana.

Kada bismo uzeli u obzir kada je Superman prvi put bio predstavljen u stripu onda je on prema tome napunio 82 godine i “uzeo” u 83, kako bake računaju. Zanimljiva činjenica: prvi strip sa Supermanom je izašao 1938. godine te je 2014. prvo izdanje tog stripa prodano na E-bayu za 3.2 milijuna američkih dolara. Dodajte na to drugu činjenicu da je inicijalno taj strip koštao 10 centi i dobili smo pouku dana: “Mama, ne bacaj mi stripove, neću ih dati mlađem rođaku, nisam to prerastao i da, želim krumpiriće i McNuggetse za ručak.”

Vratimo se s kapitalističkog misaonog toka na glavnu temu. Superman se u svojih 80+ godina susreo s mnogim negativcima. Svakako je jasno da se nije mogao stalno boriti s istim neprijateljem na papiru. Da, mi smo sebi najveći neprijatelji, ali puno je zabavnije gledati brutalan fizički okršaj s drugom osobom, nego Connora McGregora kod Dr. Phila kako se suočava sa svojim unutarnjim demonima. Osim ako ne nasrne na dobronamjernog brku.

Zanima nas tko su najjači zlikovci s kojim se Supermen potukao? Tko su Supermanovih “top 10 ne želim ih više ikad sresti”? Koji likovi su ovom održivom superjunaku stvarali najviše problema? (Ako ne znate zašto smo napisali “održiv”, Clark svoju snagu vuče od Sunca. Solarni superjunak, svjetlo kao izvor održive energije… Ma nebitno, ako nije bilo smiješno na prvu, definitivno nije ni kada objasnimo.)

Ovo je naš izbor za danas. Kratki disclaimer: kada su ovakve teme u pitanju onda lako mijenjamo mišljenje, ovisno o tome kako se osjećamo. Realno, previše ih je, ali potrudili smo se.

10. Mr. MXYZPTLK

10 super

Nismo udarili glavom u tipkovnicu, to je naziv jednog od najnapornijih likova u povijesti DC stripova. Mister MXY je biće iz pete dimenzije. Originalno je navratio u “našu dimenziju” samo kako bi nas trollao. No, malo su se njegovi motivi mijenjali s godinama i postajali su mračniji. Ne toliko mračni kao noviji DC filmovi koje moramo gledati s jako pojačanom svjetlinom ekrana, ali dovoljno mračni u usporedbi s početnom idejom. Njegove moći su “magične” odnosno može izmijeniti stvarnost te nije vezan za ijedan zakon fizike. To pokušava i Trump. Jedini način kako ga se može pobijediti (ne mislimo na Trumpa, nego MXYZPTLK-a) jest da ga se natjera da kaže svoje ime unazad ili prema nekim drugim pravilima koje on sam postavi. Hmm, možda se i tako može zaustaviti Melanijin muž…

9. Ultraman

9 super

Priča ovog zlikovca se dosta mijenjala s godinama, ali je u svakoj od njih bio izuzetno opasan. Ultraman dolazi sa svijeta Earth-3. U tom svemiru je sve naopako – inače dobri likovi su zli, a zli su dobri. Jer je sve obrnuto od “naše stvarnosti”, Ultraman ne slabi uz Kriptonit, nego postaje jači. Njega Sunce ne jača, nego ga čini slabijim. S obzirom na našu kulturološku pozadinu, imamo osjećaj kao da bi ovaj junak s velikim slovom “U” preko prsa stekao posebnu popularnost među Hrvatima.

8. Parasite

8 super

Ne, ne mislimo na korejski film iako bi to bilo zanimljivo. Parasite je stvorenje koje Superman ne može udariti. Točnije, može ga udariti, ali bolje da ga ne udara jer ovaj negativac svoju snagu crpi iz bilo kojeg oblika energije pa tako i kinetičke od udaraca. Jedan Supermanov udarac bi ga učinio prejakim, stoga bolje ne. Očekujemo verziju gdje će se ovo stvorenje spojiti na jednu od društvenih mreža te se hraniti negativnom ili toksično pozitivnom energijom koja se odašilje putem objava. To će biti kraj Supermana.

7. Cyborg Superman

7 super

Kada su jednom, a bilo je tih trenutaka više, pomislili da je Superman mrtav, pojavio se Cyborg Superman. Pravo ime mu je Hank Henshaw. Bio je astronaut koji je sa svojim posadom poginuo u svemiru zbog nesreće koja je navodno uzrokovana Supermanovim djelom. Hank je uspio svoju svijet uploadati pomoću nekakve tehnologije te se pretvorio u kiborga ili robota, nismo u potpunosti sigurni što je. Naravno da je krivio Supermana za sve jer zašto bi itko ikada prihvatio krivnju i odstupio kao čovjek. Superman je puno bolja opcija jer je svakako za sve “kriv”.

6. Metallo

6 super

Još jedan bio-sam-čovjek-pa-su-me-pretvorili-u-ovo-negativac. John Corben je u nekim verzijama bio vojnik, a u drugima pak lopov. U svakoj verziji je doživio nekakvu nesreću zbog čega je strpan u robotsko tijelo koje je pogonjeno kriptonitom. U jednoj od verzija mu je njegov “spasitelj” zapovjedio ubiti Supermana, ali je Metallu bilo zabavnije još malo pljačkati i krasti okolo. To ga je naravno dovelo u kontakt s alter egom gospodina Kenta. Metallo naravno predstavlja veliku prijetnju zbog “goriva” koje koristi. S pravom se nalazi na šestom mjestu.

5. Bizarro

5 super

Kao što samo ime kaže, ovo je jako bizaran DC lik, a i dobro mu je ime za nekog mainstream Techno/Electro/House DJ-a koji pušta na Zrću. Bizzaro je Supermanov klon i za razliku od svih drugih negativaca, on smatra da je pozitivan i dobar lik. Nažalost, on je jedini koji to misli. Mi ga možemo razumjeti, te ga vidimo često kao naš “spirit animal”. Sva njegova djela imaju dobru namjeru i ideju, ali uvijek sve sj*be… Totalna suprotnost od njegovog “brata” koji je lijep, savršen, svi ga vole, sve mu ide te sve uspije spasiti bez da uništi pola grada. Bizarro je još uz to dobio krivi set moći. Umjesto da topi pogledom i hladi dahom, on ledi pogledom i topi dahom. Ništa mu ne ide…

4. Braniac

4 super

Zlikovac koji se pojavljuje u raznim verzijama, ali je u glavnom uvijek isti znanja gladan karakter koji je spreman uništiti čitav planet kako bi naučio sve. Nas to podsjeća na one koji su tjerali učiteljicu da se naglas pročita rubrika za one koji žele znati više ili podsjećao da je bilo zadaće… Najgora vrsta…

Braniac je jednom išao toliko daleko sa svojom željom da dokrajči “posljednjeg” Kriptonca, sagradio je čitav planet. Na kraju nije uspio. Kako internet mrzitelji ne izvuku pouku iz ovoga…

3. General Zod

3 super

Uvijek ga se prikazuje kao vođu kriptonske vojne sile. Pojavljuje se svaki put kao drugi preživjeli Kriptonac na Supermanovo iznenađenje i samo njegovo jer smo svi već naviknuli da se kad tad pojavi. Jedan od opasnijih protivnika jer može sve što može Kal-El (Supermanovo Kriptonsko ime). Motiv mu je učiniti Zemlju novim Kriptonom ili nas samo uništiti. Ovisi kako koji dan.

2. Doomsday

2 super

Supermanov kraj. Zadnji neprijatelj, kako u stripu, tako i u filmu. No, kako nikada nitko nije stvarno mrtav u stripovima – borba između ove dvojice se odvija dovoljno često da znamo da Clark ne može pobijediti bez svojih prijatelja. Doomsday je navodno stvoren na Kriptonu kako bi mrzio, bio ljut, ogorčen i uništavao. Kao da su skupili sve emocije trenutka kada se udarite u mali prst te ga stavili u jedno tijelo. Stripovska verzija je i dalje bolja od filmske.

1. Lex Luthor

1 super

Ipak na kraju završavamo s najpoznatijim Clarkovim protivnikom. Koliko god mozgali, osoba koja nije rođena sa supermoćima, nije ga ugrizao radioaktivni kukac, nije izgubio svoje tijelo pa uploadao svijest na internet – to je Supermanov najveći neprijatelj, običan čovjek, “basic b*tch”. Lex je vjerojatno opasan jer ima jedan cilj, jednu ideju koja je potencijalno točna. On ne vjeruje da je Superman dobar, smatra da je prijetnja čitavom čovječanstvu. Ne može se pomiriti s činjenicom da ljudi štuju izvanzemaljca kao Boga. On nas zapravo želi spasiti ili…?

Možda on samo ne može podnijeti da cure iz srednje biraju Clarka #Smallville. Kako god bilo, mi imamo teoriju zavjere. Lex je najbogatiji lik u Metropolisu, a Bruce je najbogatiji u Gothamu. Mi vjerujemo kako njih dvojica na neki način surađuju te zapravo Bruce financira Lexove pokušaje da uništi Supermana. To je vjerojatno sve trajalo do trenutka kada Batman i Superman nisu shvatili da im se mame zovu isto. Ah, divnog li predškolskog zaokreta. Na isti način smo i mi stekli mnoga prijateljstva na dječjem igralištu.

 

Ako želiš čitati o gay superjunacima – nemoj preskočiti OVAJ TEKST. Papa ih odobrava.

TAGOVIDC superman