Report

Od kakaa samo k

Banner 300

Topli kakao i vruća čokolada nisu niti približno primamljivi kada znate od čega se rade

Piše , Objavljeno

Ako nešto dobro legne u ove hladne zimske dane onda su to topli kakao ili vruća čokolada (po mogućnosti sa sljezom), a još je bolje kada znate od čega se rade i uopće vas nije briga. YOLO!

hotBolno smo svjesni činjenice kako gotovo sva hrana koju jedemo (barem što se tiče one koja je procesirana) ima na stotine i stotine raznih stranih spojeva i kemikalija zbog kojih sporije trune, izgleda ljepše i ima finiji okus. Malo se tu može napraviti ako umjesto finog čipsa ne želite “uživati” u sušenom kelju, ali nekako se nadamo kako će medicina u idućih 10-ak godina toliko napredovati da će svi problemi izazvani toksinima iz hrane moći biti uklonjeni u svega par minuta. Zapravo, računamo na to!

Jedna od prehrambenih namirnica (zapravo, slastica) koja vrvi raznim kemikalijama jest i kakao u prahu te njezina modifikacija, smjesa za vruću čokoladu, od kojih se rade topli napitci posebno cijenjeni upravo u ovo vrijeme godine. Ako želite i dalje živjeti u blaženom neznanju slobodno prestanite čitati ovaj članak, jer ono što slijedi bi vam definitivno moglo pokvariti svaki užitak. Prije svega, neobrađeni kakao prah je ružne narančaste boje i nemoguće ga je otopiti osim ako se tvornički ne namače u solima alkalijskih metala, a zanimljivo je kako niti dan-danas znanstvenici ne znaju zašto je tome tako. Pretpostavlja se kako molekule alkalija reagiraju s masnim kiselinama kakao praha i stvaraju strukture slične sapunu koje pomažu otapanju, ali sve je to samo teorija. Što se nas tiče, može biti i stvaranje malenih stanica raka!

vruća čokolada

Sirovi kakao je vrlo gorak pa mu se moraju dodavati zaslađivači, a kad kažemo dodavati, onda mislimo sipati tone i tone sukraloze (umjetno sladilo) koja je sama po sebi 1 000 puta slađa od običnog šećera, a tijelo ju ne može apsorbirati. I onda se pitamo zašto čokolada deblja… Što se tiče smjese za vruću čokoladu, ona je puna ulja, a kada se miješa s vodom, dolazi do prirodnog odvajanju ove dvije komponente. Zato se na mnogo topljiviji kukuruzni sirup nanosi pokrov od mješavine kokosovog, palminog i sojinog ulja te na kraju dobijemo nešto što s pravim kakaovcem ili čokoladom nema apsolutno nikakve veze. Jeeej!

Nikako ne treba zaboraviti niti uvijek rado viđene emulzifikatore (monogliceride i digliceride) koji također potpomažu miješanju ulja i vode, a završni je dodir natrijev aluminosilikat, spoj od kojega se rade stakla vaših smartphone uređaja (Gorilla Glass), a u proizvodnji kakaa se koristi kako bi zadržao vlagu u porama molekula i tako spriječio grudanje smjese. A što je sa sljezovim kolačićima iliti marshmallowsima? Popularni se slatkiš izvorno dobivao iz smjese šećera i soka biljke sljeza, ali danas je to sve čista kemija: želatina i kukuruzni škrob pomiješani s natrijevim heksametafosfatom… mmmm, fino! Jesmo li zabrinuti zbog svega ovoga? Malo. Hoćemo li prestati naručivati ovakve napitke? Uz alkohol, cigarete, GMO žitarice i meso na steroidima, malo kemijske čokolade ne bi trebalo predstavljati neki veći problem!

TAGOVIčokolada kakao kakaovac kemija smjesa topli napitak vruća čokolada vrući napitak zima

Komentiraj