Report

bome si ga jao tu

Aside Banners

Trava je legalna na sve više mjesta, ali na ovim mjestima bi bilo gadno pasti

Piše , Objavljeno

Za ljubitelje i uživatelje marihuane situacija je kudikamo bolja nego li je bila do posljednjih 10-ak godina. Na sve je više mjesta u svijetu ta opjevana biljka danas legalna, a svim gospodarstvima koja su krenula tim putem donosi isključivo korist. Ljudi koji se na putovanju žele opustiti rjeđe su osuđeni na traženje sumnjivih dilera na još sumnjivijim lokacijama. Kanada i Urugvaj krenuli su potpuno legalnim putem, sve više američkih saveznih država, a turizam Amsterdama ili Jamajke ne treba ni spominjati. Ipak, daleko je cijeli svijet od takvih progresivnih modela pa ćete u mnogim zemljama još uvijek teško nagrabusiti uhvate li vas s travom. Zakoni predviđaju ozbiljne zatvorske, pa čak i smrtne kazne.

Jugoistočna Azija, primjerice, nije baš najtolerantnija weed regija. U nekim zemljama na marihuanu gledaju potpuno jednako kao i na bilo koju drugu tešku drogu, a i minimalna količina dovoljna je da budete u kategoriji narkomana i ovisnika. Indonezija je sve popularnija turistička destinacija, koja oduševljava milijune posjetitelja prirodnim ljepotama, ali ne preporučujemo ni pola grama u džepu. Sudit će vam se za promet drogom, a dugoročni zatvor je zicer. Zakon predviđa i smrtnu kaznu pri ozbiljnijim padovima. Marihuana je tamo u istoj kategoriji kao i heroin, kokain i crystal meth, a vlada ne priznaje nikakve terapeutske učinke kanabisa. Britanski državljanin Pip Holmes trenutačno služi 15 godina zbog 31 grama, za kojeg je tvrdio da mu pomaže u borbi s artritisom. Slučaj je završio u medijima, ali zakon je bio nemilosrdan. Zatvorske kazne su do 10 godina

 

Japan? Jedna od najnaprednijih nacija u svijetu, vrlo je stroga i konzervativna kad je marihuana u pitanju. Kad je Kanada legalizirala rekreativno pušenje, japanska vlada svoje je građane upozorila da posljedice mogu snositi i po povratku u zemlju, ako se ispostavi da su u inozemstvu zapalili joint, ali Japanci globe i po džepu. Na Tajlandu se situacija drastično promijenila posljednjih godina. Od 2018. legaliziran je kanabis u medicinske svrhe, i to u zemlji u kojoj je zbog te droge stradao velik broj ljudi. Naravno, ne od konzumacije već od divljačke i ilegalne borbe oko profita na njoj. Mnogi vodiči upozoravaju kako je veći problem od toga u Tajlandu ‘suradnja’ dilera i policije, koji zajedničkim snagama od bogatih zapadnjaka pokušavajući izvući mito jednom kad ih uhvate u unaprijed poznatom scenariju.

U Singapuru vladaju drakonski zakoni vezani za duhan na cesti, bacanje smeća, pljuvanje ili žvakanje u javnosti pa ne čudi da ni prema marihuani nisu blagonakloni. Posjed marihuane u toj zemlji može vas odvesti do 10 godina iza rešetaka i 20 tisuća dolara kazne, a 2016. je nigerijski diler Chijioke Stephen Obioha osuđen na vješanje u toj zemlji nakon što je pao s 2,5 kilograma trave. Poprilično loš izlet. Malezija razmatra dekriminalizaciju trave za osobnu uporabu, ali i uvođenje smrtne kazne za dilere koji padnu s više od 200 grama. Uzgoj samo nekoliko stabljika u toj zemlji garantira vam dugi radni vijek u zatvoru.

UAE? Popularnost Dubaija svima je poznata, ali i strogi zakoni te zemlje. Svako, pa i najmanje posjedovanje droge garantira vam minimalno četiri godine u ćuzi. Poznat je slučaj, Keitha Browna, Britanca koji je prije desetak godina uhvaćen s 0.0003 grama trave u tenisici. Veličina zrna soli, koju sasvim sigurno nije pokušavao prokrijumčariti nego se radilo o nesretnom zaostatku, tko zna otkad. Turska? Not great, not terrible. Medicinska uporaba na ivici je da postane legalna, ali pušenje za osobni gušt je i dalje ilegalno i predviđa zatvorsku kaznu. SAD je poprilično bipolaran po ovom pitanju, što nije ni čudno s obzirom na velik broj saveznih država. Upravo to je razlog mnogih bizarnih i opasnih situacija na američkim proputovanjima. Uostalom, radi se i dalje o zemlji u koju vam ulazak može biti doživotno zabranjen ako se u razgovoru za vizu ispostavi da ste u svojoj zemlji, gdje je to možda posve legalno, konzumirali travu.

TAGOVIkanabis marihuana pb trava