Report

Ako usfali para, da znamo!

Aside Banners

Tražena roba: Znate li koliko vrijede svi dijelovi vašeg tijela?

Piše , Objavljeno

Kažu kako je ljudski život neprocjenjiv upravo zato što je eteričan i neopipljiv, ali s našim je tijelom sasvim druga priča: sve što možete držati u ruci, možete nekome i prodati!

tijelo 1U današnjem je svijetu apsolutno sve na prodaju, tako da nas ne čudi kako i ljudsko tijelo, tojest naši organi, imaju svoju cijenu. Ona se, dakako, razlikuje ovisno o tome radi li se o legalnim kanalima nabavke ili o crnom tržištu, a dakako da postoji i ogroman raspon ovisno o kojem se organu radi. Kao i u svakom aspektu života, i ovdje je pravilo kako je ono najrjeđe, najbitnije i najneophodnije za život ujedno i najskuplje, a ako netko baš želi zaraditi na prodaji svojeg tijela, može skupiti dobrih 10-ak milijuna kuna. Istina, neće ih imati kako potrošiti zbog jedne prilično velike mane ovakve trgovine, smrti, ali eto… recimo samo kako je Walter White mogao naći bolji način za skupiti pare od proizvodnje metha! Ekipa s Buddy Loansa je tako složila ovu zanimljivu infografiku koja uzima neki prosjek svih vrijednosti pa ako mislite da bez nekog dijela tijela možete, a baš vam trebaju pare…

tijeloDakako, na cijeni je najviše naše srce koje postiže cijenu od otprilike 4 milijuna kuna, a odmah nakon njih su pluća vrijedna kojih 2 milijuna. Jetru i bubrege ćete morati platiti ili moći prodati (a jedan bubreg vam ionako “ne treba”) za milijun eura po komadu, a rožnice idu za 150 tisuća kuna. Treba vam pravi ljudski kostur? Nema problema, za 50 tisuća kuna dobijete vrhunski primjerak s kojim možete raditi što god želite! Što se tiče ostalih vrijednosti, sva krv iscijeđena iz prosječnog muškarca vrijedi oko 20 tisuća kuna, a sva koža nevjerojatnih 200 tisuća kuna. Bome nije niti to loše… ne znamo za vas, ali mi već gledamo po sebi ima li čega što se može uvaljati za par somića!

Osim očite trgovine u svrhu transplantacije postoji i sfera umjetnosti pa tako polovicu očuvanog tijela koje služi kao muzejski izložak morate platiti 100 tisuća kuna, a ljudsku šaku možete nabaviti već od 1 000 kuna. Hej, ne petljamo se u umjetnost koju ne shvaćamo! Ne kužimo se niti u rudarenje, ali iz podataka s ove infografike je sasvim jasno kako naše tijelo nema gotovo ništa vrijednih metala: 0,2 mg zlata, 1,75 mg platine i 0,00004 mg bakra, što će reći kako za jedan zlatni novčić treba “rastopiti” oko 40 tisuća ljudi! Za kraju su tu i zanimljivi podaci o tome koliko naše tijelo proizvodi električne energije (vrijednosti oko 1 200 kuna), koliki put prevalimo pješke (isto putovanje automobilom bi nas koštalo oko 3 000 kuna) i koliko “tvrde memorije” imamo (oko 100 terabajta što pretvoreno u hard diskove ispada oko 25 000 kuna). Drugim riječima, svi smo mi multimilijunaši… potencijalno, naravno!

TAGOVIčovjek crno tržište ljudsko tijelo organi tijelo transplantacija trgovina zdravlje

Komentiraj