Report

Aside Banners

Trekiji – Luđaci ili entuzijasti?

Za one koji su ovog trenutka došli na svijet, termin Trekkie označava skupinu ekstremnih zaljubljenika u serijal Star Trek. Par dana pred prvu domaću konvenciju, upoznajemo vas s ovim društvom.

Piše , Objavljeno

Za one koji su ovog trenutka došli na svijet, termin Trekkie označava skupinu ekstremnih zaljubljenika u serijal Star Trek. Dakle, ako vam se serijal sviđa i znali ste tu i tamo pogledati koju epizodu, pa čak i ako znate nabrojati sve kapetane raznih Enterprajzova vi ne zaslužujete više od titule “gledatelja Star Treka�.

Trekiji

Trekiji

No, ako pak raspolažete svim epizodama ST-a u kolekcionarskim izdanjima DVD-a, gumenu lutku Sedam od devet, smatrate da je William Shatner Bog u tijelu čovjeka, tečno govorite klingonski ili iz podrumu svojih roditelja sa Star Trek forumašima raspravljate o isplativosti warp pogona na prekooceanskim letovima a debelo ste prešli četrdesetu… Da, vi ste Trekie!

Neki se fanovi nazivaju i “Trekkerima�, a dotični tvrde kako se od Trekija razlikuju po tome što za razliku od njih “imaju život�. Leonard Nimoy (poznatiji kao vulkanac Spock – za one koji ne znaju, onaj zeleni sa šiljastim ušima) je na jednoj konvenciji izrekao kako je upravo Trekker ispravan termin, no to nije riješilo sukob Trekija i Trekera.

Istina leži negdje u sredini i normalnom čovjeku je bitna koliko i seksualni život Slavka Linića. No, recimo da Trekiji uokolo hodaju obučeni kao likovi iz serije i znaju sve o seriji, a Trekeri su oni koji raspolažu znanjima o seriji, ali se zbog zdravog seksualnog života i javne poruge ne usude obući u Spocka.

Naziv Trekkie prvi se put pojavio kasnih šezdesetih kada je američki novinar Pete Hamill, na jednoj SF konvenciji primijetio kako se među prostim pukom kreće skupina kreatura obučenih u uniforme posade SS Enterprisea. Od tih vremena mnogo tog se promijenilo i Trekiji ponosno nose titulu najvećeg SF Fan Kluba (Starfleet International) sa preko 4000 članova u preko 200 podružnica diljem svijeta.

Svijet poznatih vrvi zaljubljenicima u serijal a među njima se nalaze i Jason Alexander (George iz Seinfelda), Matt Groening , Seth McFarlane, Matt Stone i Trey Parker (autori Simpsona, Family Guya i South Parka), Eddie Murphy (koji je svoj obol �trekerštini� dao u filmu �Bumerang), Stephen Hawking i pokojni Isaac Asimov, Tom Hanks, Bob Rajic (koji se obavio nekoliko estetskih zahvata ne bi li izgledao kao William Shatner) i George Lucas (autor Star Warsa, a poznato je da se Trekiji i “Warsiei� često ne podnose).

Svake godine, Trekiji se okupljaju na konvencijama (koje nazivaju Cons) i tamo raspravljaju o svemu što je bitno za jednog… je li.. Trekija. Na spomenutim konvencijama možete pregledati šatro realne planove warp pogona (o kojima se, doduše, ozbiljno raspravlja i na mnogim fakultetima) i ostalih ST gadgeta, s ponosom nositi svoju ST uniformu bez podsmijeha okoline, upoznati neku ribu istih sklonosti pa možete imati i Trekkie vjenčanje (što je prilično uobičajena praksa) ili pak dogovoriti tečaj iz klingonskog.

Kad smo već kod klingonskog, radi se o izmišljenom jeziku jedne od rasa iz popularnog serijala. Mnogi trekiji raspolažu s nekoliko ključnih riječi ili rečenica, dok uokolo kolaju i mnoge knjige sa detaljno razrađenom gramatikom. Zanimljivo je da mnoge američe psihijatrijske ustanove “na lageru� uvijek imaju tumača klingonskog jer neki pacijenti odbijaju komunicirati na materinjem jeziku.

Plakat konvencije

Plakat konvencije

No, zašto sve ovo? Vjerujemo kako među vama postoje neki koji ponosno nose titulu o kojoj pišemo. Idesh! vas informira kako se 13. i 14.listopada u Donjem Miholjcu (dvorac Mailath) održava velika konvencija Trekija, a samo dan kasnije održat će se i SF konvencija. Tamo će te moći čuti sljedeća predavanja:Star Trek medicina (Suzana Gracner), Masa, prostor i vrijeme (prog. Goran Hajnal), Borg (Luka Balković), Je li Q Bog? (teolog Željko Culek) i sl. dok će idućeg dana Stjepan Zvonarić održati opširno izlaganje o nizu zanimljivih tema. Moći će te pogledati razne projekcije i dobiti uvid u život domaćeg Trekija. Ako ste u blizini, posjetite.

TAGOVIsf star trek

Komentiraj