Report

Za svjetske putnike

Aside Banners

TripAdvisor odabrao 10 omiljenih svjetskih znamenitosti

Svijet je prepun skrivenih dragulja i neobičnosti koje treba vidjeti i doživjeti, a ovih je 10 znamenitosti prvo na TripAdvisorovoj listi za posjetu.

Piše , Objavljeno

Svaki će svjetski putnik morati priznati kako u svakom gradiću, na svakoj planini i u svakoj šumi postoji nešto što vrijedi vidjeti, ali neke svjetske znamenitosti bismo ipak svi morali posjetiti za svojih života. Bilo da se radi o prirodnim ili onima koje je napravila ljudska ruka. Kako bi nam malo olakšali, TripAdvisor je objavio svoj godišnji popis 10 omiljenih spomenika ljudskoj domišljatosti, upornosti i kreativnosti, a iako nedostaje popriličan broj uvijek prisutnih klasika (Eiffelov toranj, Kineski zid i slično…), ove nas građevine svejedno oduševljavaju jednakom mjerom!

10  Milanska katedrala – Milano, Italija

milan

Raskošna i brutalno velika Milanska katedrala izgrađena je u gotičkom stilu, a za završiti ovaj mega-projekt je trebalo nevjerojatnih 600 godina! Radi se o drugoj najvećoj crkvi u Italiji i trećoj najvećoj na svijetu, a osim što je glavna katolička bogomolja milanske nadbiskupije, neizbježna je turistička atrakcija ovog prekrasnog lombardijskog grada.

9  Lincoln Memorial – Washington D.C., SAD

lincoln

Gotovo svaki američki film čija se radnja odvija u Washingtonu ima barem jednu scenu ili kadar Lincoln Memoriala, ako ništa drugo, onda iz zraka. Radi se o, uz Bijelu kuću, najprepoznatljivijem spomeniku glavnog administrativnog središta SAD-a, a naizgled jednostavna građevina u starogrčkom stilu skriva veliki mramorni spomenik Abrahamu Lincolnu, zasigurno najomiljenijem američkom predsjedniku svih vremena. Osim ovog spomenika, turisti posebno vole bazen ispred centra, popularno mjesto okupljanja i znakovito ogledalo same građevine.

8  Alhambra – Granada, Španjolska

alhambra

Već više od sedam stoljeća Alhambra stoji kao jedina sačuvana islamska palača u Europi, a nekoć davno je pripadala posljednjim islamskim vladarima Španjolske, maurskim Nasridima. Nevjerojatan je to kompleks od drveta, žbuke i štuka ukrašen arabesknim motivima i još uvijek fascinantnom geometrijskom pravilnošću, a njezine skrivene zakutke možete istraživati danima.

7  Crkva Kristova usksrnuća – Sankt Peterburg, Rusija

crkva

Vjerojatno jedna od najvećih znamenitosti Sankt Peterburga, ova je romantično-nacionalistička građevina stara svega nešto više od stotinu godina i to pod patronažom ruske kraljevske obitelji, na mjestu gdje je smrtno ranjen car Aleksandar II. Crkva Kristova uskrsnuća ima nekoliko imena, ali ova ruža jednako miriši kako god se zvala!

6  Velika džamija u Cordobi – Cordoba, Španjolska

cordoba

Još je tamo u 7. stoljeću bila malena bazilika Vizigota, da bi nakon muslimanskih osvajanja na tom mjestu bila izgrađena Velika džamija u Cordobi. Godine 1236. kršćani ponovno osvajaju to područje te ju tijekom stoljeća nadograđuju u katedralu. Iako je njezin današnji naziv službeno Džamija-katedrala u Cordobi, svi je znaju kao Veliku džamiju, a muslimanska ju zajednica već godinama pokušava vratiti pod svoje okrilje. Politika je tu manje bitna, jer kada se spoje kršćanska i muslimanska arhitektura i kultura, dobije se nešto uistinu neponovljivo!

5  Taj Mahal – Agra, Indija

taj mahal

Kada je nakon 21 godine gradnje 1653. napokon otvoren, Taj Mahal je predstavljao nešto uistinu neviđeno u dotadašnjem svijetu, a i danas se smatra jednim od čuda čovječanstva. Mramorni mauzolej je dao izgraditi vladar Shah Jahan u čast svoje omiljene žene, Mumtaz Mahal, a mnogi se slažu kako se radi o najskupljem izljevu ljubavi muškarca prema jednoj ženi ikada! Sada je pak Taj Mahal jedan od glavnih turističkih znamenitosti Indije, a godišnje ga posjeti više od 8 milijuna turista.

4  Bazilika svetog Petra – Vatikan, Italija

bazilika

Kažu kako se radi o najvećoj crkvi na svijetu, a iako je to dvojbeno zbog izostanka normativa, Bazilika svetog Petra svakako nosi titulu najbitnije u katoličkom svijetu. Izgrađen između 1506. i 1626. godine, ovaj ogromni kompleks sadrži sve ono najbolje i najljepše što nam je kršćanstvo dalo i to bez imalo skromnosti. Danas je Bazilika svetog Petra mjesto odakle Papa obavlja većinu liturgije, a vjerojatno tu i tamo ubije oko u nekoj od mnogih raskošnih prostorija. Možda za posjete nećete vidjeti samog “šefa”, ali i bez toga ovo mjesto nudi i više nego što biste ikada mogli poželjeti.

3  Angkor Wat – Siem Reap, Kambodža

angkor

Kada znate kako se radi o najvećem vjerskom kompleksu na svijetu, morate još više cijeniti Angkor Wat i ono što znači. Izgrađen u razdoblju od 9. do 13. stoljeća, ovaj je sustav zapravo skup od 1 000 hramova koji se prostiru na oko 80 kilometara kvadratnih površine, a vjerojatno još uvijek nije otkriveno sve što kambodžanska džungla skriva. Iza svega stoje nativni Kmeri, a iako ga rijeke turista posjećuju svake godine, nedostatak love i nestabilna politička situacija u Kambodži ugrožavaju njegovu očuvanost.

2  Džamija šeika Zayeda – Abu Dhabi, UAE

zayed

Iako je dovršena tek 2007. godine i predstavlja daleko najmodernije čudo ove liste, Džamija šeika Zayeda u svakom slučaju pripada tom popisu. Ustanovljena je kako bi se na jednom mjestu objedinilo sve ono što islamski svijet nudi (svojevrsni pandan Bazilici svetog Petra) te je vrlo brzo i uglavnom prisilno postala vjersko središte Ujedinjenih arapskih emirata. Ono što nudi uistinu ne možemo pobrojati u ovih par rečenica, a kao i svako svjetsko čudo, to treba vidjeti svojim očima i doživjeti svim ostalim osjetilima!

1  Machu Picchu – Machu Picchu, Peru

machu

I dalje se ne zna mnogo o prošlosti Machu Picchua, ali to ne mijenja činjenicu kako se radi o najomiljenijoj svjetskoj znamenitosti po izboru turista i stručnjaka. Sveti grad Inka je izgrađen vjerojatno negdje početkom 14. stoljeća, a nalazi se na visini od 2 250 metara, skriven duboko među ostalim andskim vrhovima. Pošto njegovi graditelji nisu poznavali kotač ni željezno oruđe, misterija je kako su uopće dopremili takve kamene blokove na vrh brda i obradili ih gotovo laserskom preciznošću, a upravo ta doza nepoznatog daje dodatnu draž ovom posebnom mjestu.

TAGOVIčovječanstvo građevine posjeta povijest svjetsko čudo tripadvisor turizam znamenitosti

Komentiraj